Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeVrtača / Trate / Johannsenruhe - Vrtača
  

Trate / Johannsenruhe - Vrtača

 
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4701°N / 14,1562°E
Cilj: Vrtača (2181 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1029 m
Višinska razlika po poti: 1075 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 3788
Ocena: 1 glasov
Število slik: 79
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.

Opis poti:

Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Pri koči se usmerimo desno v smeri Prešernove koče na Stolu. Pot naprej sprva preči travnata pobočja, nato pa se rahlo spusti na neizrazito sedelce. Pot naprej se začne strmo vzpenjati po melišču do nekoliko poraščenega dela poti. Nekoliko naprej nam pri prečenju bolj strmega pobočja pomaga jeklenica, a ta del poti nam v kopnem ne povzroča težav. Naprej se ponovno vzpenjamo po melišču vse do državne meje.
S sedla Belščica, od koder se v levo odcepi pot na Svačico, nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo v smeri Vrtače, Prešernove koče in Zelenice. Nekaj minut prečimo travnata pobočja, nato pa prispemo do mesta, kjer nas napis na skali za Vrtačo usmeri levo (naravnost navzdol Stol). Sledi še nekaj minut razmeroma lahkotne hoje, nato pa prispemo na kratko, a strmo travnato pobočje, preko katerega se prečno spustimo. Ko se spust konča prispemo do prostranih melišč, preko katerih se začnemo v polkrogu vzpenjati. V nadaljevanju slabše uhojena in na več mestih padajočemu kamenju izpostavljena pot se višje nekajkrat strmeje vzpne, nato pa zavije še nekoliko bolj v desno in nas pripelje na jugozahodno ramo Vrtače, kjer se priključimo bolj uhojeni poti z Ljubelja in Završnice.
Tu nadaljujemo levo ter se pričnemo strmo vzpenjati po zelo strmih in za zdrs nevarnih pobočjih. Višje nas pot pripelje na glavni greben Karavank, kjer se le ta položi. Sledi približno 20 minut hoje po in ob grebenu, ki je mestoma nekoliko izpostavljen, v celotnem delu pa nevaren za zdrs. Tej razgledni poti nato sledimo vse do vrha Vrtače.
Izhodišče - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Vrtača 2:30.

zemljevid poti
Ob poti: Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m), Sedlo Belščica (1840m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Trate / Johannsenruhe - vrtaca1 Trate / Johannsenruhe - vrtaca2 Trate / Johannsenruhe - vrtaca3 Trate / Johannsenruhe - vrtaca4 Trate / Johannsenruhe - vrtaca5 Trate / Johannsenruhe - vrtaca6 Trate / Johannsenruhe - vrtaca7 Trate / Johannsenruhe - vrtaca8 Trate / Johannsenruhe - vrtaca9 Trate / Johannsenruhe - vrtaca10 Trate / Johannsenruhe - vrtaca11 Trate / Johannsenruhe - vrtaca12 Trate / Johannsenruhe - vrtaca13 Trate / Johannsenruhe - vrtaca14 Trate / Johannsenruhe - vrtaca15 Trate / Johannsenruhe - vrtaca16 Trate / Johannsenruhe - vrtaca17 Trate / Johannsenruhe - vrtaca18 Trate / Johannsenruhe - vrtaca19 Trate / Johannsenruhe - vrtaca20 Trate / Johannsenruhe - vrtaca21 Trate / Johannsenruhe - vrtaca22 Trate / Johannsenruhe - vrtaca23 Trate / Johannsenruhe - vrtaca24 Trate / Johannsenruhe - vrtaca25 Trate / Johannsenruhe - vrtaca26 Trate / Johannsenruhe - vrtaca27 Trate / Johannsenruhe - vrtaca28 Trate / Johannsenruhe - vrtaca29 Trate / Johannsenruhe - vrtaca30 Trate / Johannsenruhe - vrtaca31 Trate / Johannsenruhe - vrtaca32 Trate / Johannsenruhe - vrtaca33 Trate / Johannsenruhe - vrtaca34 Trate / Johannsenruhe - vrtaca35 Trate / Johannsenruhe - vrtaca36 Trate / Johannsenruhe - vrtaca37 Trate / Johannsenruhe - vrtaca38 Trate / Johannsenruhe - vrtaca39 Trate / Johannsenruhe - vrtaca40 Trate / Johannsenruhe - vrtaca41 Trate / Johannsenruhe - vrtaca42 Trate / Johannsenruhe - vrtaca43 Trate / Johannsenruhe - vrtaca44 Trate / Johannsenruhe - vrtaca45 Trate / Johannsenruhe - vrtaca46 Trate / Johannsenruhe - vrtaca47 Trate / Johannsenruhe - vrtaca48 Trate / Johannsenruhe - vrtaca49 Trate / Johannsenruhe - vrtaca50 Trate / Johannsenruhe - vrtaca51 Trate / Johannsenruhe - vrtaca52 Trate / Johannsenruhe - vrtaca53 Trate / Johannsenruhe - vrtaca54 Trate / Johannsenruhe - vrtaca55 Trate / Johannsenruhe - vrtaca56 Trate / Johannsenruhe - vrtaca57 Trate / Johannsenruhe - vrtaca58 Trate / Johannsenruhe - vrtaca59 Trate / Johannsenruhe - vrtaca60 Trate / Johannsenruhe - vrtaca61 Trate / Johannsenruhe - vrtaca62 Trate / Johannsenruhe - vrtaca63 Trate / Johannsenruhe - vrtaca64 Trate / Johannsenruhe - vrtaca65 Trate / Johannsenruhe - vrtaca66 Trate / Johannsenruhe - vrtaca67 Trate / Johannsenruhe - vrtaca68 Trate / Johannsenruhe - vrtaca69 Trate / Johannsenruhe - vrtaca70 Trate / Johannsenruhe - vrtaca71 Trate / Johannsenruhe - vrtaca72 Trate / Johannsenruhe - vrtaca73 Trate / Johannsenruhe - vrtaca74 Trate / Johannsenruhe - vrtaca75 Trate / Johannsenruhe - vrtaca76 Trate / Johannsenruhe - vrtaca77 Trate / Johannsenruhe - vrtaca78 Trate / Johannsenruhe - vrtaca79
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Vrtača ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki