Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGrilova kapela na Boču / Zgornje Poljčane - Grilova kapela na Boču
  

Zgornje Poljčane - Grilova kapela na Boču

 
Izhodišče: Zgornje Poljčane (270 m)
Cilj: Grilova kapela na Boču (534 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 264 m
Višinska razlika po poti: 515 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1202
Ocena: 1 glasov
Število slik: 56
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. Skozi center naselja Poljčane nadaljujemo v smeri Zgornjih Poljčan, kjer v središču naselja parkiramo, primerno mesto je parkirni prostor ob pokopališču.
b) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v Poljčane. V križišču nadaljujemo desno v smeri Zgornjih Poljčan nekaj sto metrov, kjer v središču naselja parkiramo, primerno mesto je parkirni prostor ob pokopališču.

Opis poti:

Po kratkem ogledu središča naselja Zgornje Poljčane nadaljujemo preko potoka Bela ob župnišču nekoliko navzgor po cesti. Levo ob poti dosežemo vhod v cerkev, na fasadi tudi relief dveh Rimljanov. Po ogledu nadaljujemo levo v smeri naselja Podboč po asfaltni povezavi, tudi Formilska kolesarska pot. Kmalu dosežemo prijetno, manjše naselje Podboč in levo ob poti drevo Černogova tisa in s strani domačinov obnovljen vodnjak.
Nadaljujemo desno po cesti navzgor, sedaj vstopimo tudi v krajinski park Boč & Plešivec. Asfaltna podlaga preide v gozdno cesto. Pogled levo je tudi pogled nižje na okolico Poljčan in strugo poplavne reke Dravinje med polji in travniki. Cesta preide v gozd in kmalu dosežemo travnato planjavo, kjer se cesta položi.
Na travnati planjavi je desno manjše skladišče z njivo in levo so vinogradi. Ponovno nadaljujemo skozi gozd in cesta se prijetno vije levo, desno... Na koncu ravnega dela nadaljujemo desno navzgor po gozdni cesti, medtem ko se ostro z leve priključi pot iz Studenic...
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju desno ob cesti dosežemo brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku.
Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu dosežemo križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila je že desno od nas v vidnem polju, z leve se kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Na razpotju nadaljujemo levo po gozdni cesti in po dobrih sto metrih levo nekoliko pod traso ceste dosežemo vmesni cilj poti - Partizansko bolnico na Formili/Boču. Še vedno je dobro skrita čeprav leži neposredno ob cesti. Lesena tablica z napisom je na deblu, ampak žal tudi večkrat odstranjena, zbita na tla in podobno.
Po kratkem ogledu točke ob poti nadaljujemo po gozdni cesti nekaj sto metrov naprej in na prvem odcepu desno nadaljujemo po gozdni poti. Smerne table na odcepu ni je pa lahko sledljiva planinska pot skozi mešani gozd listavcev in delno tudi iglavcev. V času rasti je tukaj veliko čemaža.
Kmalu dosežemo gozdno cesto nasproti manjšega nogometnega igrišča in zavijemo levo. Nadaljujemo ob domu lovcev LD Rogaška Slatina desno ob poti in ob domačiji Gavez levo ob poti. Z desne se kmalu priključi tudi asfaltna cesta iz Rogaške Slatine. Nadaljujemo višje po gozdni cesti, tudi smerne table so v pomoč in po nekaj sto metrih ob nekje opuščeni gozdarski rampi nadaljujemo desno ponovno do razpotja s tablami. Levo oziroma višje se odcepi pot proti Ložnemu oziroma Donački gori, medtem ko mi nadaljujemo desno in po nekaj metrih ravnine nadaljujemo s spustom. Pot, prijetna v objemu gozda in prečimo v nadaljevanju gozdno cesto in čez manjšo travniško jaso nadaljujemo pod Grilovim hribom. Pot je nekje v stalnem padcu in kmalu preidemo na travniško planjavo. Še nekaj korakov in dosežen je cilj poti danes...Grilova kapela na Boču.

zemljevid poti
Ob poti: Formila na Boču (624m), Partizanska bolnica na Formili/Boču (630m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu1 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu2 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu3 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu4 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu5 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu6 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu7 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu8 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu9 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu10 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu11 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu12 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu13 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu14 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu15 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu16 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu17 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu18 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu19 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu20 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu21 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu22 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu23 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu24 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu25 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu26 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu27 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu28 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu29 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu30 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu31 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu32 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu33 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu34 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu35 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu36 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu37 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu38 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu39 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu40 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu41 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu42 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu43 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu44 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu45 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu46 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu47 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu48 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu49 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu50 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu51 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu52 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu53 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu54 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu55 Zgornje Poljčane - grilova_kapela_na_bocu56
Diskusija o izletu Zgornje Poljčane - Grilova kapela na Boču ()
bruny     
1.2.2015
V soboto,31.01.2015 po opisani poti v večerni pohodniški aktivnosti do cilja iz opisa. Povratek v drugi kombinaciji. V času priprave opisa je bilo prijetno zeleno, včeraj pa snežna pravljica v obliki snega in poledenelih poti. Minus je pritiskal, ni bil ravno izrazit in do 10 cm snega...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki