Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeSveta Marjeta na Boču / Zgornje Poljčane - Sveta Marjeta na Boču
  

Zgornje Poljčane - Sveta Marjeta na Boču (po cesti)

 
Izhodišče: Zgornje Poljčane (270 m)
Cilj: Sveta Marjeta na Boču (655 m)
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 385 m
Višinska razlika po poti: 460 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1129
Ocena: 2 glasov
Število slik: 48
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. Skozi center naselja Poljčane nadaljujemo v smeri Zgornjih Poljčan, kjer v središču naselja parkiramo, primerno mesto je parkirni prostor ob pokopališču.
b) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v Poljčane. V križišču nadaljujemo desno v smeri Zgornjih Poljčan nekaj sto metrov, kjer v središču naselja parkiramo, primerno mesto je parkirni prostor ob pokopališču.

Opis poti:

Po kratkem ogledu središča naselja Zgornje Poljčane nadaljujemo preko potoka Bela ob župnišču nekoliko navzgor po cesti. Levo ob poti dosežemo vhod v cerkev, na fasadi tudi relief dveh Rimljanov. Po ogledu nadaljujemo levo v smeri naselja Podboč po asfaltni povezavi, tudi Formilska kolesarska pot. Kmalu dosežemo prijetno, manjše naselje Podboč in levo ob poti drevo Černogova tisa in s strani domačinov obnovljen vodnjak.
Nadaljujemo desno po cesti navzgor, sedaj vstopimo tudi v krajinski park Boč & Plešivec. Asfaltna podlaga preide v gozdno cesto. Pogled levo je tudi pogled nižje na okolico Poljčan in strugo poplavne reke Dravinje med polji in travniki. Cesta preide v gozd in kmalu dosežemo travnato planjavo, kjer se cesta položi.
Na travnati planjavi je desno manjše skladišče z njivo in levo vinogradi. Ponovno nadaljujemo skozi gozd in cesta se prijetno vije levo, desno... Na koncu ravnega dela nadaljujemo desno navzgor po gozdni cesti, medtem ko se ostro z leve priključi pot iz Studenic.
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju desno ob cesti dosežemo brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku.
Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu dosežemo križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila je že desno od nas v vidnem polju, z leve se kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Po kratkem ogledu nadaljujemo po gozdni cesti desno v smeri planinskega doma na Boču. Na prvem razpotju gremo ostro levo navzgor po gozdni cesti, na deblu drevesa napis Donačka gora in markacije. Cesti sledimo višje v gozd in kmalu dosežemo travnato planjavo vzhodno pod Hrastovcem. Na razpotju oziroma križišču desno in sledi spust po gozdni cesti navzdol. Kmalu dosežemo cilj poti danes, cerkev Sv. Marjete pod enim od nižjih vrhov Boča 791 metrov visokim Hrastovcem, ki nas nagradi z razgledi na Obsotelje, Kozjansko, Hrvaško Zagorje in še kaj.
Dolžina poti iz Studenic je okoli 8500 metrov, 460 pozitivnih višinskih metrov in 70 negativnih višinskih metrov. Najvišja točka poti je 700 metrov nad morjem.

zemljevid poti
Ob poti: Formila na Boču (624m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu1 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu2 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu3 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu4 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu5 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu6 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu7 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu8 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu9 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu10 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu11 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu12 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu13 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu14 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu15 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu16 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu17 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu18 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu19 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu20 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu21 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu22 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu23 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu24 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu25 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu26 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu27 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu28 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu29 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu30 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu31 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu32 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu33 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu34 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu35 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu36 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu37 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu38 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu39 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu40 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu41 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu42 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu43 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu44 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu45 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu46 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu47 Zgornje Poljčane - sveta_marjeta_na_bocu48
Diskusija o izletu Zgornje Poljčane - Sveta Marjeta na Boču (po cesti)
bruny     
4.11.2014
Ker je pot bila danes objavljena...nasmehponovitev v večerni pohodniški iz Poljčan/Zgornjih Poljčan globoko na kostrivniški del Boča do cerkvice Sv. Marjete in po enaki trasi poti nazaj. Natančno sledil poti po opisu tja in nazaj. Pot enostavna, bolj primerna celo za kolo ampak danes pohodniško. Močan veter na trenutke, silovit med jaso Formilo in Sv. Marjeto predvsem med vrhovoma Kisovec in Drevesnica je zaznamoval pot. Skupna dolžina poti je bila 17,78 kilometra. Najvišja točka poti okoli 700 metrov odmeri je na sliki 41. Prijetno je nasmeh bilo...
Trasa poti:Boč/Sv. Marjeta iz Zgornjih Poljčan,04.11.2014
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki