Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeBoč / Zgornji Gabernik - Boč
  

Zgornji Gabernik - Boč (čez Galke in Balunjačo - krožna pot)

 
Izhodišče: Zgornji Gabernik (301 m)
Cilj: Boč (978 m)
Ime poti: čez Galke in Balunjačo - krožna pot
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 677 m
Višinska razlika po poti: 699 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: frajer
Ogledov: 10991
Ocena: 5 glasov
Število slik: 77
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor: pripeljemo se do izvoza Dramlje in zapustimo avtocesto. Pot nadaljujemo desno v smeri Šentjurja. V Šentjurju sledimo oznakam za Rogaško Slatino in Podčetrtek (v 3. in 4. semaforju zavijemo levo). Pot nas vodi nato ves čas naravnost skozi naselja Grobelno, Šentvid, Šmarje pri Jelšah, Belo, Mestinje (pazimo radarji). V Mestinju peljemo naravnost v smeri Rogaške Slatine dokler ne pridemo do Podplata. V Podplatu zavijemo pri semaforju levo za smer Poljčane in vozimo naravnost po glavni cesti dokler na levi strani ne zagledamo avtoservis in tehnične preglede Strašek. Zapeljemo mimo servisa čez most in takoj zavijemo desno proti Gaberniku (vinska cesta). Lokalni cesti sledimo naravnost dokler pred sabo ne zagledamo vznožja Boča in 5-krakega (»čudnega«) križišča, kjer zapeljemo naravnost proti travnatemu nogometnemu igrišču. Zraven stoji planinski kažipot in slika Boča. Prispeli smo na izhodišče poti.
b) Iz smeri Poljčan: peljemo se v smeri Rogaške Slatine čez Pečico in se spustimo proti Podplatu. Pred avtoservisom in tehničnimi pregledi Strašek zavijemo levo proti Gaberniku in sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti in sledimo oznakam za planinski dom na Boču. Planinske oznake nas pripeljejo do turistične kmetije Ogrizek, kjer pot zavije desno in nas popelje po asfaltni cesti po klancu navzgor v gozd. Asfalt se konča in makadamska cesta nas pripelje iz gozda do kamnoloma Jagodič. Gremo mimo kupov peska skozi desni ovinek, kjer nas markacija usmeri levo na makadamsko cesto. Nadaljujemo v klanec po makadamski cesti (na desni strani nas spremlja pečevje Galke) do vikenda. Makadamski cesti sledimo mimo vikenda ter nato takoj zavijemo desno strmo v hrib po potki ob vinogradu. Dvignemo se do najvišjega vikenda, prečkamo dovozno cesto in nadaljujemo pot po strmem klancu navzgor v gozd. Sledimo označeni planinski poti in po 5 minutah na desni strani v steni zagledamo Marijino kapelico. Pot nadaljujemo do razgledne točke, kjer se vidi naše izhodišče. Pot se še naprej vzpenja naravnost do lepe razgledne »skalce«, kjer je lep razgled nad vso dolino Gabernika in dobra točka za fotografiranje. Nadaljujemo v hrib in po cca. 15 minutah prispemo na vrh pečevja Galke. Priključi se nam pot iz Pečice. Tretjina poti je za nami.

Pot nadaljujemo naravnost v rahlem klancu po gozdnem grebenu, ki nas po cca. 200 metrih pripelje do križišča, kjer zavijemo desno na ravno pot (pot naravnost vodi na vrh manjšega hribčka). Nadaljujemo po lepo speljanem prečenju, kjer nas pričaka klopca z lepim razgledom. Po krajšem postanku nadaljujemo po lepo speljani poti in po cca. 20 minutah se pot razširi in nas pripelje iz gozda pri lovskem domu na Boču. Ob poti je več oznak gozdne učne poti. Nadaljujemo v smeri planinskega doma na Boču mimo zavarovanega rastišča Velikonočnice. Po cca. 15 minutah prispemo na planinski dom na Boču.
Od planinskega doma na Boču nadaljujemo pot naravnost po travniku skozi drevored do partizanskega spomenika nad domom. Pri spomeniku se usmerimo levo proti smrekovemu gozdu, kjer nas lepa potka pripelje do manjše lesene koče. Nad leseno kočo se pot razcepi naravnost in levo. Mi nadaljujemo naravnost in po nekaj metrih strmega vzpona pridemo na makadamsko cesto, kjer zavijemo levo. Sledimo cesti, kjer se nam z leve strani priključi pot iz Poljčan. Cesta se kmalu konča in začne se zadnji tretji del poti do vrha.

Po najprej strmem delu vijugaste poti prispemo do kažipota, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Leva pot na katero se usmerimo mi, se imenuje pot čez Balunjačo, desna pa strma (obe poti se višje združita). Pot čez Balunjačo nato v zmernem vzponu preči pobočja Boča do skalnih pečin, ki jih vidimo pred seboj. Pot nato s pomočjo varoval preči vznožje teh pečin. Prehod pod pečinami ni težaven je pa nekoliko izpostavljen padajočemu kamenju. Ob vznožju pečin pa lahko opazimo nekaj manjših votlin, ki popestrijo dan predvsem mlajšim planincem. Naprej se pot strmo vzpne in nas v nekaj minutah pripelje na mesto, kjer se naša in strma pot ponovno združita. Strmina poti nato postopoma popusti in pot nas pripelje na kolovoz, ki se zložno vzpenja ob vojaškem območju pod oddajnikom. Ko zapustimo bližino vojaškega območja sledi le še pet minut hoje po vršnem še vedno z gozdom poraščenem pobočju. Na vrhu pa se vzpon še ne konča. Pred seboj zagledamo 20 m visok razgledni stolp na katerega se po strmih stopnicah povzpnemo. Vzpon na vrh stolpa nas nagradi z lepim razgledom.

Vrnili se bomo po krožni položnejši poti. Od stolpa nadaljujemo naprej po poraščenem pobočju v nasprotni smeri, kot smo prišli gor oz. v smeri Donačke gore. Po 5 minutah hoje po grebenu se pot odcepi desno in po vijugasti poti se spustimo do planinskega doma na Boču. Od planinskega doma na Boču se usmerimo nazaj proti rastišču Velikonočnice, kjer pa zavijemo levo na makadamsko cesto oz. v smeri planinske koče Velikonočnice. Držimo se ceste, kjer na dveh razcepih zavijemo desno navzdol dokler ne pridemo do vodnega zajetja. Nadaljujemo po makadamski cesti, kjer po nekaj minutah prispemo do planinske koče Velikonočnica. Od Velikonočnice nadaljujemo 100 metrov naravnost po cesti in v prvem levem ovinku zavijemo desno v gozd po umetno narejenih stopnicah. Nadaljujemo spust po poti, ki nas mimo napol porušenega objekta pripelje do kapelice, kjer lahko pozvonimo in posedimo na klopci. Klopca nas razveseli z lepimi pogledi na pečevje Galke in okoliške griče in doline. Nadaljujemo navzdol ob robu travnika, kjer pridemo do razcepa in nadaljujemo naravnost do vikendov. Od vikendov se spustimo po cesti do križišča, kjer lahko nadaljujemo naravnost ali levo. Obe cesti nas pripeljeta na isto mesto, cesta naravnost je krajša. Mi nadaljujemo naravnost mimo vinogradov in se spustimo na dovozno cesto. Nadaljujemo po klancu navzdol do asfaltirane ceste, ki ji sledimo dokler ne pridemo do izhodišča, kjer smo parkirali vozilo.

zemljevid poti
Ob poti: Planinski doma na Boču (698m), Galke (610m), Rastišče Velikonočnice (642m), Planinska koča Velikonočnica (550m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Zgornji Gabernik - boc1 Zgornji Gabernik - boc2 Zgornji Gabernik - boc3 Zgornji Gabernik - boc4 Zgornji Gabernik - boc5 Zgornji Gabernik - boc6 Zgornji Gabernik - boc7 Zgornji Gabernik - boc8 Zgornji Gabernik - boc9 Zgornji Gabernik - boc10 Zgornji Gabernik - boc11 Zgornji Gabernik - boc12 Zgornji Gabernik - boc13 Zgornji Gabernik - boc14 Zgornji Gabernik - boc15 Zgornji Gabernik - boc16 Zgornji Gabernik - boc17 Zgornji Gabernik - boc18 Zgornji Gabernik - boc19 Zgornji Gabernik - boc20 Zgornji Gabernik - boc21 Zgornji Gabernik - boc22 Zgornji Gabernik - boc23 Zgornji Gabernik - boc24 Zgornji Gabernik - boc25 Zgornji Gabernik - boc26 Zgornji Gabernik - boc27 Zgornji Gabernik - boc28 Zgornji Gabernik - boc29 Zgornji Gabernik - boc30 Zgornji Gabernik - boc31 Zgornji Gabernik - boc32 Zgornji Gabernik - boc33 Zgornji Gabernik - boc34 Zgornji Gabernik - boc35 Zgornji Gabernik - boc36 Zgornji Gabernik - boc37 Zgornji Gabernik - boc38 Zgornji Gabernik - boc39 Zgornji Gabernik - boc40 Zgornji Gabernik - boc41 Zgornji Gabernik - boc42 Zgornji Gabernik - boc43 Zgornji Gabernik - boc44 Zgornji Gabernik - boc45 Zgornji Gabernik - boc46 Zgornji Gabernik - boc47 Zgornji Gabernik - boc48 Zgornji Gabernik - boc49 Zgornji Gabernik - boc50 Zgornji Gabernik - boc51 Zgornji Gabernik - boc52 Zgornji Gabernik - boc53 Zgornji Gabernik - boc54 Zgornji Gabernik - boc55 Zgornji Gabernik - boc56 Zgornji Gabernik - boc57 Zgornji Gabernik - boc58 Zgornji Gabernik - boc59 Zgornji Gabernik - boc60 Zgornji Gabernik - boc61 Zgornji Gabernik - boc62 Zgornji Gabernik - boc63 Zgornji Gabernik - boc64 Zgornji Gabernik - boc65 Zgornji Gabernik - boc66 Zgornji Gabernik - boc67 Zgornji Gabernik - boc68 Zgornji Gabernik - boc69 Zgornji Gabernik - boc70 Zgornji Gabernik - boc71 Zgornji Gabernik - boc72 Zgornji Gabernik - boc73 Zgornji Gabernik - boc74 Zgornji Gabernik - boc75 Zgornji Gabernik - boc76 Zgornji Gabernik - boc77
Diskusija o izletu Zgornji Gabernik - Boč (čez Galke in Balunjačo - krožna pot)
bruny     
18.1.2014
Lep in širok opis poti...všečen je tudi prikaz, nekaj prvih fotk poti neposredno na izhodišče - vsekakor zanimivo. Je pa tudi nekaj drobnih nepravilnosti, ki pa na samo pot nimajo vpliva. Ob prihodu iz smeri Poljčane je pod Pečico takoj možno v križišču zaviti levo, to je pred podružnično cerkvijo Sv. Rozalije in preko Spodnjega v Zgornji Gabernik. Galke, vrh je višji, visok 658 metrov po podatkih na Geopediji. Višina 610 metrov je nekje pravilna za zaključek ožjega območja pečevja. Ob izhodu iz gozda, neposredno pred rastiščem velikonočnice seveda ni lovski dom ampak nekakšen bivak, brunarica lovcev – odličen kraj za mežikanje piknike predvsem. To je območje lovske družine Boč in imajo lovski dom v Zgornjem Gaberniku, ob planinski poti, katere začetek je nekoliko pod prevalom Pečica. Med fotkami 42 do 46 tudi, če se ne motim ni označena planinska pot ampak bližnjica. Uradna pot vodi za planinskim domom, nad letnim točilnim pultom -žarom...Vodni objekt nad kočo Velikonočnico ni zajetje ampak vodohran, ki omogoča uporabnikom stabilno vodno oskrbo/pritisk in uporabo hidrantov. Hvala za zanimiv opis, široko videnje opisanega področja Boča ob poti in pričakujem-o nove opise poti. Lp
jprim     
21.1.2014
Lepo, zanimivo, kar vlečejo macesni, ta pot načrt v prihodnosti, sva kar pogosto na Boču, sicer izhodišče v začetku gozda, pa po grebenu ... vedno narediva krožno.
Kaj pa izhodišče v Studenicah?

LP!
stipi69     
22.3.2014
Zelo lepa, predvsem vzpon tja mimo vikenda in preko pečevja, potka, ki jo bom sigurno še večkrat prehodil.

Pri turistični kmetiji Ogrizek se tudi da parkirati, če pri čudnem križišču ni prostora...

In pazite na tovornjake proti kamnolomu, cesta ni kaj prida široka nasmeh
Stamp     
30.10.2014
Odlično dokumenturano..
Pitanje samo - da li se u Planinskem domu Boč može dobiti grah (ili sl) ? Radi preko cijele godine ?
Hvala
firbec     
22.2.2015
Živjo, mene vleče, de bi šou gor v naslednjem vikendu, pa me zanima kako je v snežnih al pa precej razmočenih razmerah in pa seveda, če je dom odprt. Hvala za vsako informacijo in srečno nasmehzavijanje z očmi!
Luciano67     
17.2.2019
Pozdravljeni,
a bi mi kdo lahko opisal pot iz Boča, od planinskega doma, do Donačke gore?
Zelo rad bi prehodil omenjeno pot, pa nisem ravno siguren, če jo bom zadel.
Hvala vsem, ki mi boste pomagali.
Luciano67     
17.2.2019
Drugače pa, vzpon čez Galke mi je nekako najljubša smer na Boč. Hvala avtorju za slike in opis poti.
edelweiss96     
18.2.2019
Pot Boč-Donačka je zelo popularna in odlično markirana, tako da ni strahu, da bi se izgubil nasmeh Od planinskega doma na Boču nadaljuješ gor po cesti do vrha prelaza, kjer te table usmerijo proti Donački gori (cca. 5ur v eno smer). Nato samo slediš markacijam po široki makadamski cesti. Pomembnejše točke ob poti (za orientacijo): Lovski dom Gavez (LD Rogaška Slatina, Plešivec (822m), planota Ravnocerje, cerkev Sv. Marije na Ložnem, preval nad Stopercami, Rudijev dom na Donački gori nasmeh
Več info: klik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki