Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

23.5.2017 Deseterica novih državnih prvakov

Deseterica novih državnih prvakov v planinski orientaciji.

Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT) smo 21. maja 2017 v Žetalah dobili nove državne prvake. Na orientacijski preizkušnji, ki so jo pod okriljem Odbora za orientacijo Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva Podravske lige, se je pomerilo 65 najboljših ekip iz vse Slovenije. Po posameznih kategorijah so zmago slavili tekmovalci iz planinskih društev Dobrovlje Braslovče (A in B), Poljčane (C in D), Vransko (Č), Ruše (E), Nazarje (F), Krka Novo mesto (G1), Zabukovica (G2) in Domžale (H). Najuspešnejši dijaki, študentje in odrasli člani se bodo oktobra v Srbiji udeležili mednarodnega tekmovanja v planinski orientaciji.

Na obronkih Haloz je 20. in 21. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazalo več kot 280 tekmovalcev iz sedmih področnih orientacijskih lig: Gorenjsko-dolenjske, Podravske, Rogaške, Zasavske, Savinjske, Primorske lige in lige Smrekovec. Sobotni dnevna in nočna tekma sta bili izziv le za tekmovalce v najzahtevnejših kategorijah C, Č, D in H, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so se v Žetalah zbrali tudi tekmovalci v vseh ostalih kategorijah. Planinci so morali poleg izbrušenega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o Halozah, Žetalah in tamkajšnjih zanimivostih, na progi pa so jih čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev, prilagojene zahtevnostni stopnji posamezne kategorije.

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2017 je v nedeljo na piedestal postavilo nove državne prvake v planinski orientaciji. V kategorijah A (učenci do 6. razreda osnovne šole) in B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) sta zmagali ekipi PD Dobrovlje Braslovče, v kategorijah C (srednješolci od 1. letnika do 18. leta) in D (člani nad 27 let) so se zmage veselili v PD Poljčane, v kategoriji Č (mladi od 19. do 26. leta) je slavila ekipa PD Vransko, v kategoriji E (člani nad 40 let) je naslov državnih prvakov osvojila ekipa PD Ruše, v kategoriji F (družine) je naslov ubranila ekipa PD Nazarje, v manj zahtevni odprti kategoriji G1 (osnovnošolci) so slavili v PD Krka Novo mesto, v manj zahtevni odprti kategoriji G2 (ostali) v PD Zabukovica ter v zahtevni odprti kategoriji H (primerljiva s Č in D) v PD Domžale. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, E in Č/D (absolutno) bodo sodelovale na mednarodnem tekmovanju BMU Championship v planinski orientaciji, ki bo od 6. do 8. oktobra 2017 v Srbiji.

REZULTATI SPOT 2017 – prve tri uvrščene ekipe v posameznih kategorijah. Ekipe v kategorijah C, Č, D in E, označene z modro, se uvrstijo na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji.

Kategorija A: 1. PD Dobrovlje Braslovče, 2. PD Borovnica, 3. PD Slivnica pri Celju.
Kategorija B: 1. PD Dobrovlje Braslovče, 2. PD Ruše, 3. PD Poljčane.
Kategorija C: 1. PD Poljčane 2. PD Polzela, 3. PD Ruše.
Kategorija Č: 1. PD Vransko, 2. PD Borovnica, 3. PD Dobrovlje Braslovče.
Kategorija D: 1. PD Poljčane, 2. PD Šoštanj, 3. PD Sežana.
Kategorija E: 1. PD Ruše, 2. PD Polzela, 3. PD Borovnica.
Kategorija F: 1. PD Nazarje, 2. PD Ruše, 3. PD Polzela.
Kategorija G1: 1. PD Krka Novo mesto, 2. OŠ Petrovče - Zbogom, 3. PD Borovnica.
Kategorija G2: 1. PD Zabukovica, 2. PD Žalec, 3. PD Polzela.
Kategorija H: 1. PD Domžale, 2. PD Borovnica.

V kategoriji B so državni prvaki postali mladi planinci iz PD Braslovče Vid Ambrožič Satler, Tan Planinšek, Luka Miser, Gregor Kalar in Gašper Cilenšek Čuk. "V orientaciji tekmujemo že od šestega razreda, v planinski krožek pa je večina od nas vključena že od prvega razreda. Orientacijska tekmovanja so nam najzanimivejša, ker se družimo, tekamo in iščemo kontrolne točke, ki so včasih pravi izziv. Tudi če so dobro skrite, jih poskušamo najti. Največji izziv letošnjega SPOT-a nam je bil izboljšati lanski rezultat, ko smo bili drugi - in uspelo nam je. Na zmago smo ponosni, saj smo prvi v državi! Dobili smo nagradni tabor v Bavšici. Nihče nas ni prehitel, naša želja pa je, da bi mogoče enkrat šli tudi na evropsko tekmovanje," je povedal vodja ekipe Gregor Kalar.

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Pod okriljem Odbora za orientacijo MK PZS so letošnji SPOT organizirali prostovoljci iz planinskih društev Ptuj, Ruše, Cirkulane, Majšperk, Žetale in Gornja Radgona. "Organizacijski odbor Odbora za orientacijo pri MDO Podravja je uspešno izvedel Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje za leto 2017 na področju občine Žetale v Halozah, pod obronki Maclja in Donačke gore. Dvodnevnega tekmovanja se je udeležilo 65 ekip, s preko 280 udeleženci iz vseh področnih lig. Še najbolj smo pogrešali Primorce. Skupaj s prijaznimi domačini, osnovno šolo Žetale in Občino Žetale smo uspešno izvedli to tradicionalno srečanje orientacistov, ki pomeni druženje z izmenjavo izkušenj in tekmovalno noto. Na koncu vseeno štejejo tudi priznanja in pokali, ki bodo krasili vitrine posameznih društev. Na koncu bi se zahvalil vsem planinskim delavcem, ki so pomagali s svojim dolgoletnim znanjem uspešno izvesti to prireditev. Vidimo se drugo leto na SPOT-u 2018," je bil zadovoljen vodja tekmovanja Jože Dajnko.


Deseterica novih državnih prvakov Ekipa PD Dobrovlje Braslovče, državni prvaki v kategoriji B (foto Rok Dajnko). Deseterica novih državnih prvakov Praktična naloga iz prve pomoči (foto Franc Prelog). Deseterica novih državnih prvakov S kompasom in zemljevidom na pot (foto Franc Prelog). Deseterica novih državnih prvakov Ekipa PD Poljčane, državni prvaki v kategoriji D (foto Franc Prelog).
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki