Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

10.1.2020 Snežne razmere 10.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj, zato je tam nevarnost za snežni plaz majhna.

Snežne razmere
Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Precej je tudi napihanega snega v obliki zametov in opasti.

Predviden razvoj vremena
Prevladovalo bo sončno vreme. V višinah se bo jutri ohladilo, temperaturni obrat bo prehodno oslabel. V nedeljo čez dan se bo spet nekoliko segrelo, a ne bo tako toplo kot v preteklih dneh. Danes bo pihal zahodni veter, na severovzhodu severovzhodnik, jutri severozahodnik do severovzhodnik, v nedeljo pa severovzhodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi še naprej preobražala. Krepila se bo skorja. Plazovne razmere se skorajda ne bodo spreminjale, le ob ohladitvi bo sneg tudi v prisojah ostal pomrznjen čez dan.

Naslednja objava: ponedeljek, 13. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 10.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 10.1.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 10.1.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 10.1.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki