Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

12.2.2020 Snežne razmere 12.2.2020

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, ugodne razmere, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem na južnih pobočjih lahko le izjemoma pod večjo obremenitvijo sprožite manjše kložaste plazove. Številna pobočja so poledenela, zato je večja NEVARNOST ZDRSOV.

Snežne razmere
V torek zvečer in v prvem delu noči so predvsem v severnih gorstvih nastajale kratkotrajne snežne plohe, vendar je večinoma zapadel le kakšen centimeter snega. Ohladilo se je, snežna odeja je pomrznila. Sneg je večinoma dobro predelan, le ponekod v zavetrnih in senčnih legah je še nekaj manj preobraženega snega. Predvsem na soncu in vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja tudi poledenela. Na južnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel je tudi nekaj klož.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, popoldne lahko nastane kakšna kratkotrajna snežna ploha. Pihal bo večinoma šibak severozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m pa okoli -10 °C. V četrtek bo sprva precej jasno z nekaj koprenaste oblačnosti, popoldne pa se bo začelo oblačiti najprej v sredogorju jugozahodnega dela naših gora in hribov. Krepil se bo jugozahodnik, ki bo popoldne zlasti v visokogorju že močan. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m pa zjutraj okoli -9, sredi dneva okoli -5 °C, popoldne pa se bo še nekoliko segrelo. V noči na petek lahko za krajši čas rahlo sneži, količine padavin bodo majhne. V petek zjutraj se bo hitro razjasnilo. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pihal bo okrepljen severnik. Temperatura na 1500 m bo okrog 0, na 2500 m pa -7 °C.

Tendenca snežnih razmer
Plazovne razmere se do vključno petka ne bodo kaj dosti spreminjale. Snežna odeja se bo le na soncu izpostavljenih legah čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. V noči na petek bo večinoma padlo manj kot 5 cm snega, ki ga bo v petek čez dan severni veter hitro spihal do trde podlage. Še vedno bo velika NEVARNOST ZDRSOV.

Naslednja objava: petek, 14. 2. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 12.2.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 12.2.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 12.2.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 12.2.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki