Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Hotunjski vrh (1107 m)?

V Julijskih Alpah

V Karavankah

V Kamniško Savinjskih Alpah

Na Pohorju

Ne vem

Novice

12.4.2019 Snežne razmere 12.4.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša pobočja nad okoli 1800 m nadmorske višine, kjer se lahko že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje sproži plaz novega snega, lahko se spontano sprožijo tudi posamezni plazovi nesprijetega novega snega. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna.

Snežne razmere
Od srede je v visokogorju osrednjih in vzhodnih Julijskih Alp, v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah skupno zapadlo tudi do 70 cm snega. Novi sneg je mehak in rahel. Zaradi vetra so nastali zameti, ki so predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljena mesta so spihana. Nižje, kjer je deževalo, je sneg razmočen.Ker je že povsem preobražen in uležan, se večinoma ne plazi.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno. Občasno bo ponekod še rahlo snežilo, a količina bo zanemarljiva in ne bo vplivala na lavinske razmere. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Jutri bo oblačno in ponekod megleno ter brez omembe vrednih padavin. Še bo pihal veter vzhodnih smeri. Podobno vreme bo tudi v nedeljo. Morda se bo oblačnost trgala v zahodnih Julijskih Alpah. V ponedeljek se bo nekoliko razjasnilo predvsem v zahodnem delu naših gora.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi nizkih temperatur in oblačnega in meglenega vremena le počasi sesedala. Veter bo prenašal sneg in delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Prihodnji teden se bo ob delnih razjasnitvah in dotoku nekoliko toplejšega zraka sneg začel hitreje preobražati in sesedati, snežna odeja pa se bo postopno stabilizirala, nastajala bo skorja predvsem na osončenih legah.

Naslednja objava: ponedeljek, 15. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 12.4.2019 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 12.4.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 12.4.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 12.4.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki