Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.12.2017 Snežne razmere 13.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 13. 12. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 3. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom v visokogorju, kjer se lahko prožijo posamezni plazovi novega, suhega snega. Plaz lahko sprožite tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje zlasti na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Nižje, kjer je v preteklih dneh deževalo, pa je sneg ob ohladitvi pomrznil in se stabiliziral, količina novega snega, ki je zapadel preteklo noč, pa je premajhna, da bi poslabšala lavinske razmere.

Snežne razmere
V zadnjih 48 urah je v gorah nad okoli 1800 m zapadlo največ snega na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank in sicer tudi več kot 160 cm! Manj ga je drugod in sicer v osrednjih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah od 20 do okoli 50 cm, še manj v vzhodnih Karavankah, le od 10 do 20 cm. Nižje je dolgo deževalo, sneg se je sesedal in kopnel, ob koncu padavin pa je zapadlo okoli 10 cm snega do nadmorske višine 1000 m, v noči na sredo pa je snežilo še nižje, a je snega bolj malo. V visokogorju je večinoma snežilo na skorjasto podlago, le v osojah je bil stari sneg še mehak. Zato so v snežni odeji ponekod šibke plasti. Močan jugozahodnik je delal zamete in gradil opasti, grebeni so močno spihani. Sneg je rahel in mehak, nižje pa je plast novega snega plitva.

Predviden razvoj vremena
V sredo bo občasno še rahlo snežilo, a bo količina padavin majhna. V četrtek bo v večjem delu naših gora suho, le v zahodnih in južnih Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske bodo padavine z mejo sneženja med 900 in 1200 m. Spet bo dotekal toplejši zrak in ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1400 m. V petek bo še topleje, ledišče bo na okoli 1900 m nad morjem. Padavine bodo povsod. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1400 m, ponekod tudi nižje, popoldne in zvečer pa se bo spuščala. Tako v četrtek kot v petek bo pihal okrepljen jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg se je tudi v visokogorju nekoliko sesedel. Danes, v sredo, bo zaradi oblačnega in hladnega vremena stanje snežne odeje skoraj nespremenjeno. V četrtek se bo ob otoplitvi sneg hitreje preobražal in sesedal, pod nulto izotermo pa se bo ojužil in tudi kopnel. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala. V petek bo novo sneženje zopet povečalo nevarnost plazenja, nastajala bodo nova območja napihanega snega. V visokogorju bo nevarnost snežnih plazov ostala ZNATNA, 3. stopnje.

Naslednja objava: sobota, 16. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.12.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 13.12.2017 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 13.12.2017 Slika spletne kamere pri Koči pod Kremžarjevim vrhom. Vir: http://pdsg.si Snežne razmere 13.12.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki