Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.3.2019 Snežne razmere 13.3.2019

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA (1). Snežna odeja je večinoma stabilna. Predvsem na vetru izpostavljenih legah je NEVARNOST ZDRSOV.

Snežne razmere
Na vetru izpostavljenih mestih je sneg spihan do trde in deloma poledenele podlage. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, le v osojah visokogorja so mesta s slabo preobraženo snežno odejo. Tam so zaradi vetra še prisotne klože.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo pooblačilo, proti večeru se bodo začele pojavljati padavine. Meja sneženja se bo spustila pod 800 m nadmorske višine. V večjem delu naših gora lahko do jutri zjutraj zapade od 5 do okoli 10 cm snega. Ob sneženju bo pihal šibak do zmeren veter vzhodnih smeri. V četrtek bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s kakšno snežno ploho. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. V noči na petek bo ponekod v gorah prehodno rahlo snežilo, a bo količina padavin zelo majhna. V petek se bo delno razjasnilo, popoldne bo možna kakšna manjša snežna ploha. Nekoliko se bo segrelo, ledišče se bo popoldne dvignilo do nadmorske višine okoli 1900 m.

Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se zaradi razmeroma hladnega vremena snežne razmere ne bodo bistveno spreminjale. Tudi novi sneg predvidoma ne bo kaj dosti povečal nevarnosti snežnih plazov, saj bo novega snega premalo. Ob koncu tedna, ko se bo segrelo, pa se bo snežna odeja na prisojnih pobočjih čez dan ojužila in povečala se bo možnost plazenja novega snega s strmih pobočij. To bodo le manjši plazovi.

Naslednja objava: petek, 15. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 13.3.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 13.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 13.3.2019 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org/
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki