Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.4.2018 Snežne razmere 13.4.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 13. 4. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno ZNATNA, 3. stopnje. Zaradi novih padavin se je sneg pod mejo sneženja dodatno razmočil in tudi kopnel, zato so tam še možni plazovi mokrega snega. Višje, nad okoli 2100 m nadmorske višine, se lahko s strmih pobočij plazi nov sneg.

Snežne razmere
Od ponedeljka se je snežna odeja še nekoliko sesedla in nižje talila. V sredo so se padavine večinoma pojavljale na območju Julijskih Alp, v četrtek pa tudi drugod. Meja sneženja je bila visoko, sneg je večinoma zapadel nad okoli 2100 m, ponekod tudi nekoliko nižje. V Julijcih je zapadlo do 50 cm snega, drugod do okoli 20 cm, v vzhodnih Karavankah pa še manj. Novi sneg je po višjih vrhovih suh, nižje pa moker. Stara snežna odeja je razmočena od dežja. Zaradi šibkih plasti in slabe sprijetosti s podlago so možni tudi spontani plazovi.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno oblačno. Predvsem na območju Julijskih Alp, zlasti zahodnih, bodo občasno še padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 m. Padavin ne bo veliko, višje lahko zapade do okoli 10 cm snega. Pihal bo večinoma zmeren jugozahodnik. Jutri, v soboto, bo sončno vreme. Topleje bo, ničta izoterma se bo dvignila nad naše najvišje vrhove. Veter bo šibak in večinoma južne do jugovzhodne smeri. Tudi v nedeljo bo sprva še delno jasno, a se bo čez dan pooblačilo. Proti večeru se bodo od juga začele pojavljati padavine. V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bodo še manjše padavine. Deževalo bo tudi v visokogorju.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. S strmih pobočij se bo lahko plazil razmočeni sneg, višje pa novi sneg, a spontanega plazenja bo malo. Jutri in deloma še v nedeljo bo zaradi vpliva sonca večja možnost za plazenje na prisojnih pobočjih visokogorja od sredine dopoldneva dalje. Ponoči bo sneg pomrznil le v visokogorju, nižje pa zaradi precej tople zračne mase manj verjetno. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi spet zmanjševala.

Naslednja objava: ponedeljek, 16. 4. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.4.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 13.4.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 13.4.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 13.4.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki