Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

15.12.2017 Snežne razmere 15.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 15. 12. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1300 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi sneženja se bo nad okoli 1300 m nadmorske višine do noči POVEČALA na ZNATNO, 3. stopnje. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom v visokogorju, kjer se lahko sprožijo posamezni plazovi novega, suhega snega. Plaz lahko sprožite tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega večinoma stabilna.

Snežne razmere
V zadnjih 48 urah je v gorah nad okoli 1300 m zapadlo od 10 do dobrih 20 cm snega, ki je zapadel na večinoma mehko podlago in se z njo kar dobro sprijel. Snežna odeja je tam večinoma mehka in rahla, nekaj skorje je nastalo zaradi vetra. Močan jugozahodnik je novi sneg precej spihal, na vetru izpostavljenih legah do starega snega ali do kopnega. Nasploh je viharni veter v preteklih dneh naredil ogromno klož. Nižje je v sredo čez dan rahlo snežilo in zapadlo do 10 cm snega, v četrtek pa deževalo, zato se je novi sneg sesedel in talil. Tam je na trši, skorjasti podlagi, nekaj novega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes, v petek, bo oblačno z občasnimi padavinami, deloma krajevnimi plohami. Proti večeru se bodo okrepile in se bodo pojavljale povsod po Sloveniji. Meja sneženja bo dopoldne večinoma na nadmorski višini okoli 1200 do 1300 m, popoldne pa se bo spuščala in v noči na soboto bo snežilo do nižin. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ki bo popoldne oslabel in se zvečer obrnil v severovzhodnik. Jutri zjutraj bo sneženje ponehalo povsod. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Popoldne se bo od severozahoda počasi jasnilo. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ni izključena kakšna kratkotrajna snežna ploha. Pihal bo zmeren, v visokogorju lahko občasno okrepljen severni veter. V ponedeljek se bo nadaljevalo suho in mrzlo vreme. Veter bo nekoliko oslabel in se čez dan v sredogorju obračal v zahodno smer. Temperatura bo od sobote do ponedeljka ves čas pod ničlo.

Tendenca snežnih razmer
Danes popoldne in v noči na soboto se bo nad nadmorsko višino okoli 1300 m zaradi novega snega nevarnost snežnih plazov nekoliko povečala. Sprva bo delal zamete jugozahodnik, zvečer in ponoči pa severni do severovzhodni veter. Sneži na mehko in rahlo podlago, zato se bo predvidoma lahko plazila debelejša plast snega. Snežna odeja bo mehka in rahla. V naslednjih dneh se bo zaradi nizkih temperatur le počasi sesedala in preobražala, severni veter pa bo še prenašal sneg in delal nove zamete. Zato bodo nevarna predvsem mesta z napihanim snegom. Grebeni in sedla bodo precej spihana.

Naslednja objava: ponedeljek, 18. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 15.12.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 15.12.2017 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si Snežne razmere 15.12.2017 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 15.12.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki