Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

18.12.2017 Snežne razmere 18.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 18. 12. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko sprožite predvsem plaz kložastega snega ob večji obremenitvi snežne odeje. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega in vmesnega dežja v preteklih dneh večinoma stabilna.

Snežne razmere
V petek in v noči na soboto so bile padavine. Meja sneženja se je z začetnih 1200 m spustila do nižin. V gorah je zapadlo od 5 do okoli 15 cm snega. Več padavin je bilo v južni polovici Slovenije, kjer pa je bila meja sneženja dlje časa visoko. Pihal je jugozahodnik, ki je novi sneg spihal v zamete. Novi sneg je bil, razen višje v visokogorju, moker in padal je na mehko podlago, zato se je z njo večinoma dobro sprijel. Snežna odeja je mehka in rahla, na vetru izpostavljenih legah je spihana. Veliko je klož.

Predviden razvoj vremena
Danes in v naslednjih dneh bo v gorah suho in dokaj sončno vreme, po nižinah pa bo megla ali nizka oblačnost, ki se bo lahko ponekod zadržala večino dneva. Temperatura bo pod ničlo, nekoliko se bo ogrelo v drugi polovici tedna, ko bo nastal temperaturni obrat.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo do srede zaradi nizkih temperatur ostala dokaj nespremenjena, mehka in rahla. nekoliko se bo le sesedla in počasi preobražala. Nevarnost snežnih plazov bo ostala ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem bodo še naprej nevarna mesta z napihanim snegom.

Naslednja objava: sreda, 20. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 18.12.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 18.12.2017 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 18.12.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 18.12.2017 Slika spletne kamere na Rogli. Vir: ARSO
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki