Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

19.1.2018 Snežne razmere 19.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 19. 1. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 m trenutno ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite plaz napihanega snega. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj. Nižje se je zaradi prehodne otoplitve nekoliko povečala možnost za kakšen talni plaz na strmih travnatih pobočjih.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma kar dobro stabilna, v visokogorju je sneg ponekod še mehak. Ponekod je na skorji nekaj centimetrov snega, na Pohorju ter ponekod v vzhodnih Karavankah tudi do 10 cm. Močan veter je ostanke mehkega snega močno spihal, nastali so novi zameti, veliko je klož tudi od prej.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma oblačno, občasno bodo tudi padavine, a v naših gorah jih bo malo. Pihal bo zmeren do močan zahodni ali jugozahodni veter, ki bo popoldne slabel in se obračal v severozahodno smer. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1300 m. Jutri bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Veter bo precej šibkejši, dopoldne bo prevladoval severozahodnik, popoldne zahodnik ali jugozahodnik. Hladneje bo. V noči na nedeljo bo prehodno občasno rahlo snežilo. Veter se bo okrepil. V nedeljo bo dokaj sončno. Pihal bo močan, lahko tudi viharen severni do severozahodni veter. Malce topleje bo, a ledišče bo ostalo pod 1000 m nadmorske višine. V ponedeljek bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Občasno rahlo sneženje ponekod ni povsem izključeno.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes v sredogorju nekoliko ojužila in hitreje sesedala in preobražala. Jutri bo tudi v teh nadmorskih višinah pomrznila in bo bolj stabilna. Drugod bo lavinske razmere predvsem krojil veter, ki bo še prenašal sneg in delal zamete. Nizke temperature v visokogorju bodo preprečevale hitrejšo preobrazbo in stabilizacijo snežne odeje. Na mestih z napihanim snegom svetujemo večjo previdnost!

Naslednja objava: ponedeljek, 22. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 19.1.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 19.1.2018 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 19.1.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 19.1.2018 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki