Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

20.12.2017 Snežne razmere 20.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 20. 12. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko sprožite predvsem plaz kložastega snega, kložo lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega in vmesnega dežja v preteklih dneh večinoma stabilna.

Snežne razmere
Nadaljuje se suho in hladno vreme. Snežna odeja se počasi seseda in preobraža. V zatišnih legah je večinoma mehka, na vetru izpostavljenih legah pa precej spihana, pa tudi trda. Predvsem v sredogorju je ponekod na površini tanka skorja. Veliko je zametov in opasti, grebeni in sedla so ponekod spihani do stare podlage.

Predviden razvoj vremena
Tudi v prihodnjih dneh se bo nadaljevalo suho in deloma sončno vreme. Temperatura bo danes pod ničlo, jutri pa bo začel v višinah dotekati toplejši zrak in do večera bo ledišče na nadmorski višini okoli 1900 m. Nastal bo močan temperaturni obrat, predvidoma bo plast hladnega zraka od tal segala do nadmorske višine okoli 700 m. V petek bo v višinah še topleje, plast hladnega zraka pri tleh pa še tanjša. Ledišče bo na nadmorski višini med 1200 in 1800 m. Topli zrak bo razmeroma suh.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh počasi preobražala. Ob postopni otoplitvi bo zrak dokaj suh, zato se sneg čez dan ne bo kaj dosti ojužil, se bo pa hitreje preobražal in na prisojah bo vendarle nastajala tanka skorja. Snežna odeja bo še vedno potencialno nestabilna na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, ki jih je precej. Nevarnost snežnih plazov bo ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: petek, 22. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 20.12.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 20.12.2017 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 20.12.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 20.12.2017 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki