Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

22.1.2018 Snežne razmere 22.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 22. 1. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko predvsem ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz napihanega snega. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma kar precej stabilna in trda. Ponekod je na trdi površini nekaj centimetrov snega. Predvsem na severnih straneh je sneg še mehak. Veliko je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele.

Predviden razvoj vremena
Pred nami je obdobje suhega vremena. Do srede bo dokaj sončno z občasno povečano oblačnostjo. Danes bo še razmeroma hladno, temperatura v gorah bo večji del dneva pod ničlo. Proti večeru se bo segrelo in ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1800 m. Sledila bo krajša ohladitev in v sredo čez dan bo precej toplo, saj bo 0 stopinj na nadmorski višini okoli 2200 m, v četrtek pa na 2800 m. Tako danes kot jutri bo predvsem v visokogorju pihal okrepljen severni do severozahodni veter.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se le počasi preobraža, nekoliko bo preobražanje pospešila otoplitev. Sneg se bo čez dan malce ojužil na prisojnih pobočjih sredogorja in ponoči pomrznil. Dolgoročno se bo snežna odeja še nekoliko stabilizirala. Na mestih z napihanim snegom svetujemo večjo previdnost!

Naslednja objava: sreda, 24. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 22.1.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 22.1.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 22.1.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 22.1.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki