Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

2.2.2018 Snežne razmere 2.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 2. 2. 2018
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se je zaradi novega snega v gorah nad nadmorsko višino okoli 1000 m povečala in je VELIKA, 4. stopnje. Nižje je večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Ker je snežilo na večinoma trdo in deloma poledenelo podlago, se je sneg z njo slabo sprijel. Močan jugozahodnik je prenašal sneg v zamete, ki so nastajali večinoma na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel. Pričakujemo spontano proženje številnih manjših in srednje velikih ter posameznih velikih plazov s strmih in tudi srednje strmih pobočij. Nižje se lahko spontano prožijo posamezni plazovi na strmih, travnatih pobočjih, kjer je snežilo na kopno podlago.

Snežne razmere
V gorah je zapadlo od 20 do okoli 70 cm snega, še več lahko v zahodnih Julijskih Alpah. Največ novega snega je v Julijcih, najmanj pa v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, tam je do danes zjutraj zapadlo od 20 do 30 cm snega. Novi sneg je nestabilen, rahel in mehak. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah pa je novi sneg marsikje spihan do podlage, ki je trda in tudi poledenela. Razmere se zaradi sneženja še spreminjajo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s sneženjem. Težišče padavin se bo čez dan prenašalo iznad severozahodnega dela države na jugozahod, deloma pa tudi proti severovzhodu. V hribih in gorah bo pihal šibak do zmeren veter severnih smeri. Do večera pričakujemo v zahodni polovici Slovenije od 20 do 50 cm snega, največ v hribih severne Primorske, Notranjske in Kočevske. Sneženje bo proti večeru slabelo in ponoči, razen na jugu, prehodno ponehalo. Jutri se bo sneženje od juga spet razširilo nad večji del Slovenije. Popoldne bodo padavine postopno ponehale. Čez dan bo lahko zapadlo še od okoli 10 do 30 cm snega, največ na jugozahodu države, manj kot 10 cm pa v vzhodnem delu. V hribih in gorah bo pihal zmeren do močan severni do severovzhodni veter. V noči na nedeljo se bo delno razjasnilo, veter bo oslabel. V nedeljo čez dan se bo marsikje spet nekoliko pooblačilo predvsem v sredogorju. V ponedeljek bo suho in hladno.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še debelila. Do sobote zvečer bo lahko na območju med Kočevsko, Snežnikom in Julijskimi Alpami zapadlo še okoli 50 cm snega, krajevno lahko tudi več, drugod pa od 10 do 30 cm. Sneg bo nad okoli 800 m večinoma suh, nižje pa moker. Severni in severovzhodni veter bo prenašal novi sneg in delal nove zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Snežna odeja bo ostala nestabilna, rahla. Še se bodo spontano prožili plazovi novega snega predvsem s strmejših pobočij, zaradi veliko napihanega snega in nizkih temperatur pa se bo nevarnost snežnih plazov tudi v prihodnjem tednu le počasi zmanjševala. Ob koncu tedna odsvetujemo obisk gora, predvsem območij NAD GOZDNO MEJO in strmejših ter srednje strmih pobočij. V sredogorju in v gričevju bodo zlasti nevarna STRMA TRAVNATA POBOČJA, kjer se lahko sprožijo posamezni talni plazovi ali pa plaz sprožite sami. To velja predvsem za območje Škofjeloških hribov, za Notranjsko, Kočevsko in severno Primorsko. Previdnost pa je potrebna tudi nižje na strmih pobočjih, kjer je snežilo na travnato podlago in je zapadlo vsaj 20 cm snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 5. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 2.2.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 2.2.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 2.2.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 2.2.2018 Slika spletne kamere na Krimu. Vir: http://domkrim.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki