Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

26.11.2018 Snežne razmere 26.11.2018

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem:
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
OCENA TVEGANJA
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank, nad okoli 2000 m, ZMERNA, 2. stopnje, drugod v naših gorah pa MAJHNA, 1. stopnje. Nad okoli 2000 m nadmorske višine, kjer je ob koncu tedna zapadlo nekaj več snega, je sneg zlasti na mestih z napihanim snegom manj stabilen. Predvsem na bolj strmih pobočjih lahko na mestih z napihanim snegom sprožite kakšen manjši plaz. Drugod je snežna odeja večinoma stabilna.
SNEŽNE RAZMERE
Ob koncu tedna je v gorah snežilo. Meja sneženja je bila sprva nad okoli 1600 do 1900 m, a se je postopno spustila do nadmorske višine okoli 800 m. V gorah je nad okoli 1300 m zapadlo od 5 do dobrih 40 cm snega. Največ novega snega je v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1900 m, drugod pa manj, manj snega je tudi v vzhodnem delu naših gora, kjer je bilo tudi manj padavin. V visokogorju je snežilo na staro podlago, ki pa ni bila strnjena. Med sneženjem je pihal veter južnih smeri in prenašal sneg v zamete. Danes piha severnik, ki bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Snežna odeja je mehka in rahla, nad okoli 1200 m je sneg suh. Debelina snežne odeje je precej neizenačena, delno zaradi različne količine padavin, delno pa zaradi vetra. Precej je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do kopne podlage.
PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA
Danes bo oblačno in megleno. Padavine bodo slabele in popoldne ponehale, najkasneje na severovzhodu. V gorah bo pihal šibak do zmeren severni do severovzhodni veter. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1200 m. Jutri bo večinoma oblačno in marsikje megleno, čez dan se bo lahko ponekod oblačnost za krajši čas trgala. Pihal bo zmeren severni veter, ki se bo popoldne nekoliko okrepil. Še hladneje bo kot danes, ledišče bo na nadmorski višini okoli 900 m. V sredo bo precej jasno. Pihal bo zmeren do močan severni do severovzhodni veter. Še hladneje bo kot v torek.
TENDENCA SNEŽNIH RAZMER
Snežna odeja se bo zaradi postopne ohladitve in precej oblačnega vremena le počasi sesedala, sneg bo ostal suh, nižje pa bo pomrznil. Veter bo delal nove zamete predvsem na južnih in jugozahodnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se do srede ne bo kaj dosti spremenila. V visokogorju boste predvsem na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožili kakšen manjši plaz suhega, delno sprijetega snega.


Snežne razmere 26.11.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 26.11.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: ARSO Snežne razmere 26.11.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 26.11.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki