Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

26.1.2018 Snežne razmere 26.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 26. 1. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko predvsem ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz napihanega snega, krajevno pa je napihan sneg lahko še manj stabilen, spontani plazovi, tudi manjši, so malo verjetni. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma kar precej stabilna in trda. Ponekod je na trdi površini nekaj centimetrov snega. Predvsem na severnih straneh je sneg ponekod še mehak. Veliko je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele. Na prisojnih pobočjih se sneg čez dan nekoliko zmehča in ponoči pomrzne.

Predviden razvoj vremena
Suho vreme se bo še nadaljevalo, le v zahodnih Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske bodo danes in jutri občasno možne rahle padavine, povsod pa bo prevladovalo oblačno vreme, le v visokogorju bo občasno delno jasno. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1500 m, proti vzhodu pa precej višje, nad 2000 m. Pihal bo večinoma zmeren zahodni ali jugozahodni veter, ki bo popoldne nekoliko oslabel. Jutri bo pretežno oblačno, v visokogorju pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo visoko nad vrhovi. Pihal bo večinoma šibak zahodni do severozahodni veter. Ledišče se bo dvignilo nad 2300 m nadmorske višine. Še topleje bo v nedeljo, ko bo v gorah precej jasno, predvsem bo nekaj koprenaste oblačnosti. Veter bo šibak, le v vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo pihal zmeren severozahodnik. Tudi v ponedeljek bo sončno in razmeroma toplo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se počasi preobraža. Danes se bo čez dan nekoliko ohladilo, že jutri pa začelo spet greti, tako da bo ob koncu in v začetku prihodnjega tedna sonce tudi v visokogorju vplivalo na snežno odejo. Na prisojnih pobočjih se bo sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. V senčnih legah bo sneg ostal tudi čez dan zmrznjen ali suh. Sredi dneva in zgodaj popoldne se bo od jutri do ponedeljka na strmih prisojnih pobočjih z napihanim snegom nekoliko povečala možnost spontanega proženja manjših kložastih plazov. Na mestih z napihanim snegom še vedno svetujemo večjo previdnost!

Naslednja objava: ponedeljek, 29. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 26.1.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 26.1.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 26.1.2018 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 26.1.2018 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki