Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

26.12.2017 Snežne razmere 26.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - torek, 26. 12. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je dokaj stabilna. Nevarna so predvsem še mesta z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih, kjer lahko sprožite plaz ob večji obremenitvi snežne odeje. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega in vmesnega dežja v preteklih dneh večinoma stabilna. Zaradi padavin se bo nevarnost v naslednjih dneh POVEČALA.

Snežne razmere
Stanje snežne odeje je zelo raznovrstno. Na južnih pobočjih je zaradi otoplitve sneg ojužen, ponekod tudi skorjast, na vetru izpostavljenih legah pa trd. Grebeni so močno spihani. V zatišnih in severnih legah je sneg še mehak. S povečano vlago in padavinami se bodo razmere seveda hitro spreminjale.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Sončno bo še v vzhodnih Karavankah. Pihal bo jugozahodnik. Jutri se bodo padavine pojavljale v večjem delu naših gora. Meja sneženja bo danes in jutri med okoli 800 in 1200 m nadmorske višine. Tudi v četrtek bodo še padavine, le meja sneženja se bo spustila pod 500 m nad morjem. Pihal pa bo severni do severovzhodni veter. Ničta izoterma se bo spustila pod 1000 m nadmorske višine. V petek se bo od zahoda jasnilo. V soboto in nedeljo bo suho vreme, nekoliko se bo spet segrelo, nastal bo temperaturni obrat.

Tendenca snežnih razmer
V nadmorskih višinah z dežjem se bo snežna odeja razmočila in postala zato nestabilna, lahko se bodo strmih pobočij prožili posamezni talni plazovi. Višje se bo nevarnost postopno povečala zaradi novega snega. Do četrtka zvečer ga bo predvidoma zapadlo od 20 do okoli 50 cm, največ na območju zahodnih in osrednjih Julijskih Alp. Veter bo delal zamete in gradil opasti. Marsikje bo novi sneg prekril skorjo ali od vetra zbit sneg, zato se bodo lahko posamezni plazovi sprva prožili tudi spontano. Ob ohladitvi se bo sneg v nižjih legah stabiliziral, tudi manj ga bo tam zapadlo, višje pa bo ostal rahel in suh ter potencialno nestabilen še nekaj časa.

Naslednja objava: četrtek, 28. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 26.12.2017 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 26.12.2017 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 26.12.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 26.12.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki