Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.11.2017 Snežne razmere 27.11.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 27. 11. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je predvsem v Kamniško Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah nad nadmorsko višino okoli 1500 m, drugod nad okoli 1700 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Pričakujemo tudi spontane plazove s strmih pobočij. V nadmorskih višinah, kjer je sprva deževalo, pa je povezava med staro snežno odejo in novim snegom precej boljša, zato je tam nevarnost snežnih plazov manjša. Nevarnejša so strma pobočja ter v sredogorju travnata pobočja, ki so bila pred sneženjem kopna.

Snežne razmere
V noči na nedeljo so bile padavine kar obilne. Sprva je deževalo do nadmorske višine okoli 1800 m, lahko ponekod na zahodu tudi višje, nato se je meja sneženja hitro spustila tudi do nižin. Predvsem v vzhodnem delu naših goraj je več padavin padlo v obliki snega, na zahodu pa pod mejo sneženja precej tudi dežja. V visokogorju je zapadlo od 30 do okoli 60 cm snega, nižje od 20 do okoli 30, pod nadmorsko višino okoli 800 m pa še manj. Snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 600 m, ponekod na zahodu pa še višje. Novi sneg je predvsem v visokogorju slabo sprijet z večinoma skorjasto podlago. Zaradi nizkih temperatur je še rahel. veter ga je prenašal v zamete, zato je veliko napihanega snega. Plazovi so se s strmih pobočij plazili že kmalu po sneženju

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno in mrzlo. Predvsem dopoldne bo pihal zmeren severni veter, popoldne bo oslabel in be nekoliko izrazitejši le po višjih vrhovih. V torek se bo po jasnem začetku dneva čez dan začelo oblačiti. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 900 m, na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah pa tudi nad 1500 m. Krepil se bo jugozahodni veter. V noči na torek se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki bodo v sredo čez dan zajele večji del Slovenije. Meja sneženja bo sprva marsikje do nižin, v sredo čez dan pa se bo prehodno lahko dvignila tudi do okoli 800 m nadmorske višine. Višja bo na jugu in severovzhodu države.

Tendenca snežnih razmer
Danes se bo novi sneg le počasi sesedal. Severni veter ga bo prenašal v zamete na južne strani grebenov in sedel. Jutri se bo zaradi manjše otoplitve še nekoliko bolj sesedel v sredogorju, jugozahodni veter pa bo delal nove zamete na vzhodnih pobočjih. Zaradi pooblačitev in posledično višje zračne vlage, se bo popoldne in v noči na sredo sneg še malo hitreje preobražal, hkrati pa bo na novo snežilo na mehko podlago, tako da bo predvidoma povezava med novim snegom in obstoječo snežno odejo razmeroma dobra. Pričakujemo kar veliko novega snega, tokrat več na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank, pa tudi na območju Snežnika, kjer bo tokrat meja sneženja ostala pod 1000 m nadmorske višine ali še nižje. Pričakujemo, da se bodo spontano prožili predvsem plazovi nesprijetega suhega snega s strmih pobočij.

Naslednja objava: sreda, 29. 11. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 27.11.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 27.11.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 27.11.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 27.11.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki