Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

28.1.2019 Snežne razmere 28.1.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1300 m ZNATNA, 2. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Z dovolj strmih pobočij se lahko spontano prožijo številni manjši in posamezni srednje veliki plazovi suhega, nesprijetega snega. Na mestih z napihanim snegom lahko že pri manjši obremenitvi snežne odeje sprožite plaz suhega, sprijetega snega.

Snežne razmere
Do danes zjutraj je v gorah zapadlo od 15 do okoli 40 cm snega, največ v visokogorju zahodnih Julijskih Alp ter v osrednjih Karavankah, najmanj v sredogorju ter v vzhodnem delu naših gora. Na severozahodu je večinoma snežilo do dna dolin. Ob sneženju je pihal jugozahodnik, ki je delal zamete in gradil opasti, zdaj pa se veter obrača v severno smer. Nad okoli 1500 m je bila temperatura pod ničlo, zato je tam sneg suh, nižje pa je bil moker, v zadnjem delu sneženja pa suh. Zato je povezava med staro snežno odejo in novim snegom nad okoli 1500 m slabša kot nižje. Sneg je rahel in mehak, vetru izpostavljene lege so precej spihane, grebeni ponekod do stare, trde in deloma poledenele podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno, sneženje bo oslabelo in marsikje ponehalo, večje količine novega snega ne bo. Meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin. Popoldne se bo v visokogorju oblačnost razredčila, ne bo pa se razjasnilo. Pihal bo zmeren severni veter. Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, baza oblakov bo nad vrhovi. Pod okoli 1000 m bo ponekod lahko občasno megleno. Pihal bo šibak, ponekod lahko še zmeren severovzhodnik. V sredo bo sprva pretežno oblačno in marsikje v sredogorju ter ponekod v visokogorju tudi megleno. Čez dan se bo vrh oblačnosti zniževal, popoldne ali proti večeru pa se bo pooblačilo v višjih slojih ozračja, visoko nad vrhovi. Pihal bo šibak do zmerne južni do jugozahodni veter. Temperatura bo v hribih vse dni pod ničlo.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg se bo počasi sesedal in preobražal, sonca do srede skoraj ne bo. Veter bo še prenašal sneg v zamete, danes predvsem na južnih in jugozahodnih straneh grebenov, jutri ponekod tudi na zahodnih straneh. V sredo bo veter šibak. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala. V prihodnjih dneh ne pričakujemo več spontanega plazenja, razen manjših osipov z najbolj strmih pobočij, bo pa snežna odeja zaradi številnih klož potencialno nestabilna, zato bo potrebna precejšnja previdnost predvsem na bolj strmih pobočjih in na območjih s kložami. Na spihanih grebenih bo tudi nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: sreda, 30. 1. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 28.1.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 28.1.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 28.1.2019 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 28.1.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki