Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

29.11.2017 Snežne razmere 29.11.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 29. 11. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se zaradi sneženja spet povečuje in bo nad nadmorsko višino okoli 1000 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Pričakujemo tudi spontane plazove s strmih pobočij. Nevarnost bo zaradi manjše količine padavin nekoliko manjša v vzhodnem delu naših gora.

Snežne razmere
Danes v gorah spet sneži, piha pa jugozahodni veter, ki prenaša sneg v zamete na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel. Sneži na mehko podlago, zato bo povezava med snegom, ki je zapadel v noči na nedeljo in današnjim in jutrišnjim snegom, razmeroma dobra. Ker pa se zadnji sneg še ni sesedel, bo z novim tvoril skupno plast, pod katero je skorjasta podlaga starega snega. Snežna odeja je rahla in mehka in se debeli.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo oblačno in megleno s sneženjem. Danes je ledišče na nadmorski višini okoli 1200 m, a se bo popoldne hladilo in jutri bo med 600 in 1000 m nadmorske višine, višje bo na jugu Slovenije, na severu pa nižje. Danes bo pihal okrepljen jugozahodnik, jutri pa šibak do zmeren severni veter. V petek in soboto bo suho, a precej oblačno vreme. Temperatura v gorah bo ves čas pod ničlo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se debeli, zaradi vetra bodo danes in jutri nastajali novi zameti in opasti. Vetru izpostavljene lege bodo precej spihane. Sneg bo zaradi nizkih temperatur ostal dlje časa rahel in mehak in se bo le počasi sesedal in preobražal. Nevarnost snežnih plazov bo predvidoma ostala ZNATNA, 3. stopnje, le v nižjih nadmorskih višinah ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: petek, 1. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 29.11.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 29.11.2017 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 29.11.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 29.11.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki