Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

31.1.2018 Snežne razmere 31.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 31. 1. 2018
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je danes večinoma stabilna. le na strmih pobočjih, kjer je napihan sneg, lahko kje ob večji obremenitvi snežne odeje še sprožite kakšen kložast plaz.

Snežne razmere
Snežna odeja je kar precej stabilna in trda. Ponekod na severnih straneh je sneg še mehak. Veliko je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele. Na prisojnih pobočjih se sneg ob morebitnem sončnem vremenu čez dan nekoliko zmehča in ponoči pomrzne.

Predviden razvoj vremena
Danes bo še suho. V visokogorju, nad nadmorsko višino okoli 1700 m, ter v vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo danes še delno jasno, proti večeru se bo vrh oblačnosti dvigoval. Nižje bo oblačno in ponekod megleno. V hribih Notranjske in severne Primorske ter na jugozahodnih obronkih Julijcev bodo občasno rahle padavine. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1100 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Jutri bo povsod oblačno in marsikje megleno. Padavine se bodo od zahoda postopno širile nad vzhodni del naših gora in hribov. Meja sneženja bo večinoma med 800 in 1200 m nadmorske višine. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. V noči na petek in v petek dopoldne se bo meja sneženja spuščala, v petek dopoldne že marsikje do nižin. Veter se bo obračal v severovzhodno smer. Padavine bodo v noči na soboto oslabele in se počasi umikale proti jugovzhodu, kjer se bodo pojavljale še v soboto dopoldne. Predvidoma se bo začelo od severozahoda jasniti proti večeru. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je večinoma trda in ponekod tudi poledenela. Vetru izpostavljene lege so močno spihane. Nekaj mehkega snega je še ponekod v zatišnih severnih legah. Snežna odeja je večinoma stabilna. JUTRI SE BODO RAZMERE OB PADAVINAH HITRO SPREMINJALE. Snežilo bo na trdo podlago, zato se bo novi sneg z njo slabo sprijel. Jugozahodnik bo prenašal sneg v zamete. Pod okoli 1200 m bo marsikje deževalo, tam se bo sneg začel nabirati v noči na petek in od petka dopoldne dalje. Lavinske razmere se bodo POSLABŠALE. S strmejših pobočij pričakujemo že med sneženjem spontano proženje predvsem, številnih manjših, a tudi posameznih srednje velikih plazov. Skupno bo zapadlo od 20 do več kot 50 cm snega, odvisno predvsem od nadmorske višine, deloma pa tudi od geografske lege, kajti kaže, da bo največ padavin na območju Julijskih Alp.

Naslednja objava: petek, 2. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 31.1.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 31.1.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 31.1.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si/ Snežne razmere 31.1.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki