Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

4.12.2017 Snežne razmere 4.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 4. 12. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1200 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje.. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontanega plazenja ne pričakujemo.

Snežne razmere
Snežna odeja se je kljub nizki temperaturi nekoliko sesedla in stabilizirala. Še vedno je mehka in ponekod tudi rahla. V soboto je pihal zmeren vzhodni veter, ki je prenašal sneg. Veliko je klož, vetru izpostavljene lege so precej spihane, ponekod tudi do tal. Tanka snežna odeja sega predvsem ponekod v severozahodni in osrednji Sloveniji do nižin.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo prehodno pooblačilo in se jutri spet razjasnilo. Predvsem v visokogorju bo pihal nekoliko okrepljen severozahodnik. V torek do popoldneva se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1600 m. V sredo bo pretežno jasno, še topleje bo. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. V četrtek se bo v zahodnih in osrednjih krajih pooblačilo, zapihal bo jugozahodnik. Hladilo se bo, ledišče se bo spustilo pod 1500 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se ob nekoliko toplejšem vremenu predvsem v visokogorju hitreje preobražala, nižje tudi talila. V visokogorju se bo hitreje sesedala. V torek bo severozahodni veter prenašal sneg in delal nove zamete. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala, nastajala bo tudi skorja. V visokogorju pa bo sneg ostal večinoma mehak.

Naslednja objava: četrtek, 7. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 4.12.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 4.12.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 4.12.2017 Slika spletne kamere pri Koči pod Kremžarjevim vrhom. Vir: http://pdsg.si Snežne razmere 4.12.2017 Slika spletne kamere na Mrzlici. Vir: http://webcams.gimteam.net/mrzlica/index.php
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki