Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

5.2.2018 Snežne razmere 5.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 5. 2. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se je zaradi novega snega v gorah nad nadmorsko višino okoli 1200 m povečala in je ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Precej plazov se je že sprožilo. Veliko je napihanega snega in opasti. Zaradi nizkih temperatur se je novi sneg le nekoliko sesedel in malce stabiliziral. Nevarna so predvsem bolj strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob majhni obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. S strmih pobočij se lahko še prožijo posamezni majhni in srednje veliki plazovi suhega snega, verjetnost je večja na prisojnih pobočjih ob morebitnem sončnem vremenu sredi dneva in zgodaj popoldne.

Snežne razmere
Povsod po hribih je veliko novega. V soboto je občasno še snežilo, zapadlo je od 5 do 15 cm snega. Novega snega je tako res veliko. Temperatura je bila pod ničlo, pihal je okrepljen veter severnih smeri, na Primorskem burja. Novi sneg se je že nekoliko sesedel. Snežna odeja je povečini mehka in rahla, le na vetru izpostavljenih legah je na površini ponekod skorja, grebeni in sedla pa so precej spihani.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Več sonca bo v vzhodnem delu naših gora ter v visokogorju. Pihal bo večinoma šibak južni do jugozahodni veter. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo pretežno oblačno, nekaj sonca bo občasno v visokogorju. Tudi jutri bo temperatura pod ničlo. Pihal bo šibak, v visokogorju ponekod zmeren jugozahodnik. V noči na sredo se bodo od jugozahoda začele pojavljati padavine. V sredo bo v hribih in gorah oblačno in megleno s sneženjem. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 15 cm snega. Okrepil se bo veter vzhodnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi sesedala. Predvsem na prisojnih pobočjih se bo v sredogorju čez dan ojužila in ponoči pomrznila, nastajati bo začela tanka skorja. Drugod bo sneg ostal mehak in zaradi nizkih temperatur tudi rahel. Močnejšega vetra do srede ne bo, takrat pa bo vzhodnik spet prenašal sneg in delal zamete in opasti. Novega snega bo po današnjih izgledih premalo, da bi bistveno spremenil lavinske razmere. Nevarnost snežnih plazov bo ostala ZNATNA, 3. stopnje. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom ter bolj strma pobočja, kjer se lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sproži snežni plaz.

Naslednja objava: sreda, 7. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 5.2.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 5.2.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 5.2.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 5.2.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki