Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

5.3.2018 Snežne razmere 5.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 5. 3. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je povečini ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
Zaradi povišane vlage in nekoliko višjih temperatur se je snežna odeja malo hitreje sesedala in preobražala, nekaj je k temu pripomoglo tudi sončno vreme v nedeljo. Snežna odeja je sicer v senčnih legah še večinoma mehka in rahla, na južnih pobočjih in na planotah pa je na površini tanka skorja, ponekod pa je skorja, ki je nastala zaradi vetra. Vetru izpostavljene lege so močno spihane in zato lahko tudi trde. Veliko je klož.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo prevladovalo oblačno in megleno vreme, ponekod bo občasno rahlo snežilo, nekoliko izraziteje v noči na torek. Zapadlo bo do okoli 10 cm snega. V sredo bo pretežno oblačno, predvsem v vzhodnih Karavankah in v visokogorju bo občasno posijalo sonce. Topleje bo, 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 1400 m. Sneg se bo zato nekoliko ojužil, klože pa bodo postale nekoliko bolj labilne. V četrtek bo dokaj sončno vreme.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. Novega snega bo premalo, da bi spremenil lavinske razmere. Jutri in v sredo ga bo jugozahodni veter spihal v zamete. V sredo se bo zaradi nekoliko višjih temperatur in povečane količine sončnega sevanja sneg ojužil, klože bodo postale nekoliko bolj labilne. Predvsem v četrtek, ko bo sončno vreme, pa se lahko s strmih pobočij spontano sprožijo tudi posamezni plazovi napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo zato NEKOLIKO POVEČALA.

Naslednja objava: sreda, 7. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 5.3.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 5.3.2018 Slika spletne kamere na Pokljuki. Vir: http://www.center-pokljuka.si Snežne razmere 5.3.2018 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere 5.3.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki