Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

6.12.2017 Snežne razmere 6.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 6. 12. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje.. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontanega plazenja ne pričakujemo

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob otoplitvi predvsem v sredogorju že nekoliko sesedla, na površini nastaja skorja predvsem na prisojnih pobočjih ter na vetru izpostavljenih legah. V osojah in v visokogorju je sneg večinoma še mehak. Veliko je zametov, na grebenih in sedlih je sneg močno spihan.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno in toplo, ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. Veter ne bo močan, večinoma bo pihal zahodnik ali severozahodnik. V četrtek se bo pooblačilo v sredogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp ter v hribih severne Primorske in Notranjske. Do večera se bo nekoliko ohladilo in ledišče se bo spustilo pod 1500 m nadmorske višine. Pihal bo zmeren jugozahodnik. V noči na petek se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo v petek razširile nad osrednjo, proti večeru pa tudi nad preostalo Slovenijo. meja sneženja bo med 800 in 1200 m nadmorske višine. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo do petka še sesedala in preobražala. V petek bo pod mejo sneženja dež razmočil sneg in zato se bodo lahko s strmih travnatih pobočij prožili posamezni talni plazovi mokrega snega. Višje bo sneg sprva moker, v visokogorju pa suh. Povečevala se bo nevarnost spontanega plazenja predvsem na strmih pobočjih. Jugozahodni veter bo delal zamete na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel.

Naslednja objava: petek, 8. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 6.12.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 6.12.2017 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 6.12.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 6.12.2017 Slika spletne kamere na Gačah. Vir: http://www2.sc-nm.si/slavko/gace/
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki