Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

7.2.2018 Snežne razmere 7.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 7. 2. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad nadmorsko višino okoli 1200 m ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Sneg, ki je zapadel ob prejšnjem sneženju, se je nekoliko sesedel. Ponoči je spet snežilo, a je novega snega premalo, da bi bistveno poslabšal lavinske razmere. Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je napihanega snega in opasti, vetru izpostavljena mesta so precej spihana. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter območja z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontano proženje je manj verjetno, možni so predvsem manjši plazovi suhega, nesprijetega snega s strmih pobočij.

Snežne razmere
Sneg, ki je zapadel ob koncu preteklega tedna, se je že nekoliko sesedel. Do danes zjutraj je zapadlo še od okoli 10 do 30 cm suhega snega. Snežilo je na mehko podlago, zato je povezava med staro snežno odejo in novim snegom razmeroma dobra, ni vmesne šibke plati. A ker je novi sneg suh, se lahko proži ali usipa s strmih pobočij. Snega je kar veliko, gibanje je zato precej oteženo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, dopoldne bo sneženje ponehalo. Pihal bo šibak do zmeren veter večinoma južne do vzhodne smeri. Jutri bo pretežno oblačno, čez dan se bo oblačnost prehodno trgala. Temperatura bo pod ničlo. Pihal bo šibak severni veter, ki bo nekoliko izrazitejši na Pohorju in v vzhodnih Karavankah. V petek bo oblačno in megleno ter povečini suho. Morda bodo lahko nad oblačni sloj gledali višji vrhovi. Podobno bo tudi v soboto, v nedeljo pa bo precej jasno.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi sesedala. Do nedelje bo sonca zelo malo ali nič, zato ne bo vplivalo na preobražanje snežne odeje. Sneg bo ostal suh in mehak, temperatura bo namreč ves čas pod ničlo. Močnejšega vetra ne bo. Nevarnost snežnih plazov bo ostala 3. stopnje. Pri obisku gora bodite previdni!

Naslednja objava: petek, 9. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 7.2.2018 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 7.2.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: https://www.bohinj.si Snežne razmere 7.2.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 7.2.2018 Slika spletne kamere pri Domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki