Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / snežne razmere
  

Snežne razmere v gorah

Poročilo - sreda, 19. 2. 2020, 9:30 (ARSO)
Splošna nevarnost plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Opis stanja in napoved (sreda, 19. 2. 2020)

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 19. 2. 2020
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Izjemoma lahko pod večjo obremenitvijo sprožite manjše kložaste plazove. Številna pobočja so poledenela, zato je večja NEVARNOST ZDRSOV.

Snežne razmere
Ponoči je ponekod rahlo snežilo, vendar je zapadlo le kakšen cenimeter snega. Nekoliko več okrog 5 cm novega snega je v zahodnih Julijcih. Nov sneg ni bistveno vplival na snežne razmere. Ob ohladitvi je sneg pomrznil. Snežna odeja je večinoma trda, ponekod poledenela, le v zatišnih legah visokogorja je nekaj mehkega snega. Napihan sneg je na vseh orientacijah, a ga ni veliko.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno in občasno tudi megleno. Zjutraj bo rahlo sneženje ponehalo, čez dan bo večinoma suho. Zvečer bodo nastajale kratkotrajne snežne plohe. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri, zvečer pa bo zapihal zmeren do močan severni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa -8 °C. V četrtek bo sprva pretežno jasno, popoldne pa več srednje in visoke oblačnosti. Zjutraj bo še pihal zmeren severni veter, ki bo čez dan slabel in obračal na severozahodno do zahodno smer. Temperatura na 1500 m bo okoli -3, na 2500 m pa -9 °C. V petek bo pretežno jasno, le nekateri vrhovi v visokogorju so lahko občasno v oblačnosti. Zvečer se bo rahlo pooblačilo. Zjutraj bo zapihal zmeren do močan severnik, ki bo zvečer oslabel. Na 1500 m bo okrog -1, na 2500 m pa okrog -6 °C.

Tendenca snežnih razmer
Plazovne razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. Danes zvečer lahko ob snežnih plohah zapade le nekaj centimetrov snega, ki ga bo okrepljen severnik hitro spihal do trde podlage. Snežna odeja bo zaradi ohladitve ostala pomrznjena, le na izrazitih prisojnih legah se bo sneg rahlo ojužil. Še vedno bo velika NEVARNOST ZDRSOV. Izjemoma lahko pod večjo obremenitvijo sprožite manjše kložaste plazove.

Naslednja objava: petek, 21. 2. 2020

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki