Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Schneeberg
11.4.2011 - drago40
Schneeberg s svojima vrhovoma Kaiserstein-2061m in Klosterwappen-2076m je najvzhodnejši in istočasno tudi najsevernejši dvatisočak Alp, praktično je hišni dvatisočak Dunaja.
Pot smo začeli pri koči Weichtalh.-547m, skozi sotesko Weichtalklamm, mimo koče Kienthalerh.-1380m, po južni poti Grafensteig na vrh Klosterwappen in Kaiserstein.
Sestop po zahodni poti mimo Kienthalerh. in po poti Ferdinand Mayer na izhodišče.
Snega skoraj ni več, bilo pa je izredno vetrovno.
Schneeberg začetek poti1 Schneeberg pot v sotesko2 Schneeberg v soteski3 Schneeberg s čelado varneje4 Schneeberg pred Kienthalerhuette5 Schneeberg pod vrhom6 Schneeberg Klosterwappen, in še severnejši vrh Kaiserstein7 Schneeberg Kaiserstein, pogled proti Dunaju8 Schneeberg Fischerhuette, spredaj zimska soba9 Schneeberg Kienthalerhuette s stolpom Turmstein, za parminutni plezalni užitek10 Schneeberg smer za pot Ferdinand Mayr11 Schneeberg obvestilo o odprtosti koče nad parkiriščem12
VanSims     
22.8.2011
Schneeberg in sosednji Rax imata tudi kar nekaj plezalnih poti. Od najlažjih do najtežjih. Zavarovane in nezavarovane. Na nekaj lažjih zavarovanih sem se podal ob koncu svojega letošnjega dopusta.

V področju Schneeberga se nahaja naravni park Hohe Wand z vsaj dvemi izhodišči: Pension Seiser Toni in prvi ovinek cestninske ceste na Hohe Wand(cestnino pobirajo samo ob vikendih in praznikih).

Iz avtoceste Graz-Dunaj na Wiener Neustadt West zavijemo ven in v prvem primeru sledimo smerokazu za Grünbach, v samem kraju pa je pri cerkvi smerokaz za omenjeni penzion. V drugem primeru sledimo smerokazu za park Hohe Wand in po mitnici parkiramo na prvem ovinku, kjer je tudi informativna tabla.

Kot rečeno je plezalnih poti veliko jaz sem ubral Wagnersteig(A/B) iz prvega izhodišča ter sestopil po normalki in iz drugega izhodišča Frauenluckensteig(B) ter sestopil po Völlerin(A).

Več v komentarjih slik. Samo še opozorilo, da gre za steno zelo izpostavljeno padajočemu kamenju, ki ga povečini prožijo gamsi, ki jih je tam vsepolno(90% možnosti da naletiš nanj). Čelada torej obvezna! Pri Frauenluckensteig je samovarovanje priporočljivo pri ostalih dveh samo za otroke in začetnike.
Schneeberg Wagnersteig1 Schneeberg Wagnersteig2 Schneeberg Grosse Kanzel(vrh kamor pripelje Wagnersteig)3 Schneeberg Razgled iz Grosse Kanzela4 Schneeberg Hohe Wand(pri drugem izhodišču)5 Schneeberg Frauenluckensteig(zanimiv prehod)6 Schneeberg Frauenluckensteig(prehod skozi votlino po lestvi).7 Schneeberg Razgled iz vrha Frauenluckensteig(Gasthaus Postl)8 Schneeberg Razgledna ploščad na vrhu9 Schneeberg Eden od krivcev za proženje kamenja10
VanSims     
23.8.2011
Na sosednji Rax se da priti na mnogo načinov: od navadnih do plezalnih, zavarovanih, lahkih, težkih, hudih,... poti. Da se priti celo z gondolo s katero se verjetno pripelje gor dunajska gospoda. mežikanje

Jaz sem ubral dve lažji feratici: Camilo-Cronich Steig(A) in Wachthüttlkamm(A/B - NI isto kot zgoraj omenjeni Weichtalklamm, je po dostop isti - iz Weichtalhaus!).

Prvi dan sem se po Camilo Cronich povzpel do zgornje postaje gondole, sestopil pa po Gsolhirn-Weg(lahka nestrma pot) v Hirscwang, od tam pa gre lepa gozdna pot ob potoku nazaj v Kaiserbrunn(1. Wiener Wasserleitungsweg).

Drugi dan pa sem šel po Wachthüttlkamm do Otto Haus(sicer slabo uro hoda od zgornje postaje gondole) in sestopil čez Glognitzerhütte in po Kessgrabnu(ne priporočam ker je pot zaraščena in v mokrem zelo zoprna - če že potem do Glognitzerhütte, do koder je pot zelo lepa in dol po cesti, ki se od poti v Kessgraben odcepi po 15 min. ko zapustimo kočo). Na koncu imamo do Waichtalhausa še kake 15 min. po glavni cesti.

Obe feratici se da tudi kombinirati npr. gor po Wachthüttlkamm, ki je zanimivejša, dol pa po Camilo Cronich. Treba pa je opozoriti, da je slednja strma in v mokrem za dol nekoliko spolzka. Pa tudi za gor ni šala. Tehnično sicer ni zahtevna saj je zavarovanih le nekaj mest, pač pa je pot kondicijsko naporna saj se v treh in pol urah dvignemo za kar 1100 metrov.

Za ferati samovarovanje ni nujno potrebno(razen morda za otroke in nenavajene), čelada sicer tu ni tak mus kot na Hohe Wand, je pa kot vedno na taki turi priporočljiva.

Dostop: Po hitri cesti S16, ki se odcepi od A2(Gradec-Dunaj) do Glognitza, tam ven in proti kraju Reichenau. Od njega kake 5-10 km naprej pridemo v Kaiserbrunn. Izhodišče za Camilo Cronich je tik pred tablo za konec tega kraja. V kraju je zastonj kamp ob cesti, poln seveda čehov in vzhodnjakov, kogar to ne moti. mežikanje

Za Wachthüttlkamm se peljemo še malo naprej do zgoraj omenjene Weichtalhaus, izhodišče pa je malo pred snežno galerijo(smerokaz za to pot nas usmeri v gozd).
Schneeberg Penzion na Gsolhirn-Weg1 Schneeberg Razgled iz Gsolhirn-Weg2 Schneeberg Razgled iz Wachthüttlkamm3 Schneeberg Razgled iz Wachthüttlkamm - tole bi znal biti eden od vrhov kamor sta se podala predhodnika(prvi post)4 Schneeberg Razgled iz poti malo pred Otto Haus5 Schneeberg Razgled iz poti malo pred Otto Haus6 Schneeberg Razgled na Höllental - razgledišče se nahaja kakih 20 min. od Otto Haus(smerokaz Höllentalaussicht), na njem se tudi konča ferata Alpenvereinssteig(B)7 Schneeberg Glognitzerhütte8 Schneeberg S poti po Kessgrabnu9 Schneeberg Wachthüttlkamm10
VanSims     
9.5.2016
Na Schneeberg mi v letošnjem prvomajskem dopustu sicer ni uspelo priti ker zaenkrat še upravičuje svoje ime mežikanje

V petih letih pa sem feratno že napredoval in tako bil zrel za Haidsteig v pogorju Rax (poročilo sledi), eno najbolj priljubljenih ferat v vzhodnih Alpah. Priporočam vsem z vsaj nekaj kilometrine na nekoliko težjih feratah.

Uradna težavnost je sicer C/D a to težavnost doseže le na dveh kratkih mestih, prvega nisem niti opazil... V prvi tretjini je sicer težavnost tam nekje B/C, C, redko manj. Zadnja tretjina, naprej od marijinega kipca z vpisno knjigo pa je največ B.

Edina slaba lastnost je ravno priljubljenost, beri: vrste (prevladujejo čehi), vključno z neukimi (v mojem primeru so sicer bili madžari), ki znajo povzročiti kak zastoj...

Opozoril bi še na sestop čez melišče Holzknechtsteiga (mučno, slabo markirano), morda je boljše čez Preinerwandsteig?

Na Hohe Wand pa sem preplezal Ganghofersteig in Steirerspur.
UROS1     
9.5.2016
Bo šel kdo v prihodnjih vikendih na tale Schneeberg ? Bi se z veseljem priključil in prispeval za prevoz. Sem iz okolice Graz-a, kjer sedaj živim.

Glede na to, da gore še ne poznam bi raje šel z nekom, ki jo pozna.

Če bo kdo šel mi lahko javi na zasebna sporočila. Hvala.mežikanje
VanSims     
2.1.2017
Ganghofersteig na Hohe Wand:

https://simsoneblog.wordpress.com/hohe-wand-ganghofersteig/
VanSims     
6.1.2017
Obljubljeno poročilo: ferata Haidsteig v pogorju Rax.

https://simsoneblog.wordpress.com/haidsteig/
VanSims     
7.1.2017
Steirerspur na Hohe Wand:

https://simsoneblog.wordpress.com/hohe-wand-steirerspur/
VanSims     
22.5.2017
Še Schneeberg lani poleti:

https://simsoneblog.wordpress.com/2017/05/18/schneeberg/
voluhar     
10.8.2018

https://tomazsarc.blogspot.com/2018/08/schneeberg-482018.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki