Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Italija / Dolomiti / Croda Rossa di Sesto
 Croda Rossa di Sesto
1.8.2011 - mirank
Turo sva zastavila v nedeljo, saj je napoved nakazovala izboljšanje od zahoda. In res že zgodnji jutranji pogled iz Sapade na Cretone in soseščino je obljubljal lep dan. Ker žičnica iz Moosa na trate pod Creto rosso začne voziti šele ob 8.30 (pov karta 13,2eur), sva se razgledala po izhodiščih za še druge ture, ki so v planu tam okoli. No pot št 100 po kateri sva začela pri zg postaji je tako shojena, da ne rabi nobenih oznak, vzpenja pa se zlagoma in je zagotovo ob bolj udarnih terminih močno obljudena. Ob pogledih v katerih prevladujejo vertkalne črte se niti ne zaveš kako hitro mineva čas in le težji odsek ki je zavarovan z jeklenico ob lojtrah ti ne dopušča stalnega razgledovanja naokoli. Povsod se vidijo ostanki vojskovanja iz 1. svet vojne in tako prav do vrha, ki je tudi ves naluknjan. Glede na to da je gora višje kot Triglav niti ne presenečajo nova snežišča v zadnji krnici, ki pa ne predstavljajo nobene ovire, prej prednost pri prehodu prek nadležnega melišča. Vrh z obveznim križem doseževa ob jeklenici čez zadnje skalne stopnje. Razgled kljub jasnemu pogledu na Glockner, Zillertalske Alpe in Karnijce, pa vseeno kar sam obvisi na Treh cinah, Dreischusterspitze, Elferju in ostalih špicah tam okoli. Strada degli alpini-zadnji del na Passo della sentinella, je še precej v snegu in z daljnogledom razločno vidim nekoga ki se oprezno prebija tam čez. Ja ura tam gor mine res hitro ni kaj. Povratek do žičnice ni nič posebej zahtevnega; kratek postanek v Rudi Hute in že nas čaka dolga vožnja domov.
tilka     
6.9.2011
mirank, ta vrh me že nakaj časa mika, čeprav je za letos najbrž zamujen - lahko poveš, po kateri poti do žičnice, za katero praviš, da ni nič posebej zahtevnega, sta se vračala? Turo opisuje A.Mašera v svoji knjigi, sta sledila temu opisu? Kakšne fotke?
lp
atoamac     
6.9.2011
Zanimiva je tudi krožna tura na Crodo rosso oz. Rotwand. Z žičnico iz Moosa na trate, po poti št. 100 do ostankov vojaških objektov na sedlu Wurzbach (cca 2600m) in nato po nekaj minutah na razpotju namesto navzgor (od tu je do vrha še kakšna ura) po melišču navzdol proti prelazu Sentinella (med Crodo rosso in Elferjem). Sredi avgusta je bilo v grapi še majhno snežišče, ki je bilo letos prehodno v čevljih. V vpadnici sedla, pod drugim snežiščem začne srednje težka ferata do stika s Potjo alpinov, ki se spusti v sedlo Sentinella. Kakih 100 višinskih metrov pod sedlom na levi zagledamo začetek ferate Zandonella, ki je kar konkretno strma, vendar ima dovolj oprimkov in stop. No, tu pa tam se je najenostavneje potegniti navzgor. Pripelje najprej do poličke z vojaškimi ostanki ter se nato še enkrat postavi pokonci, ker konča takorekoč na vrhu. O razgledih na Elfer, Popero, Cima Bagni, dolino Comelico, Karnijce, Julijce itd. ne bi, tiste z druge strani (Croda dei Toni, Tere Cime&Co., Punta tre scarperi/Dreischusterspitze, Visoke Ture itd. pa je opisal že @mirank. Povratek po ta lažji, na nekaj mestih zavarovani poti (zajla, lestve, šodr. Varianta podaljša turo iz Mašerinega vodnika za 4 ure. Mi smo prespali v koči na vrhu žičnice, startali po zajtrku (7.30), in komot spili pivce pred zadnjo vožnjo žičnice, ki je avgusta ob 17.30. Priporočam.
Croda Rossa di Sesto Croda Rossa di Sesto/ Rotwand1 Croda Rossa di Sesto Normalna pot na Crodo Rosso/Rotwand2 Croda Rossa di Sesto Croda Rossa -pogled z vrha nad sedlom Wurzbach3 Croda Rossa di Sesto Elfer/Cima Undici -pogled z vrha nad sedlom Wurzbach4 Croda Rossa di Sesto prehod snežišča, potem ko smo se spustili z najbolj osvetljenega dela slike5 Croda Rossa di Sesto ferata do sedla Sentinella6 Croda Rossa di Sesto sedlo oz. škrbina Sentinella7 Croda Rossa di Sesto ferata Zandonella8 Croda Rossa di Sesto razgled na jug s ferate Zandonella9 Croda Rossa di Sesto ferata Zandonella na Rotwand/ Croda Rossa di Sesto10 Croda Rossa di Sesto Križ na Croda Rossa di Sesto/Sextener Rotwand11 Croda Rossa di Sesto sestop po normalni ferati Croda Rossa12 Croda Rossa di Sesto sestop po normalni ferati Croda Rossa/Rotwand klettersteig13 Croda Rossa di Sesto povratek na travnike nad žičnico14 Croda Rossa di Sesto Otrokom prijazna Koča Rotwandwiesenhutte/Rifugio Prati di Croda Rossa15
mirank     
6.9.2011
Tilka, točno tako kot praviš sva sestop uporabila pot, ki jo opisuje Mašera in se od dostopne poti odcepi v desno pod ravnico Wurzbach v nametani krnici tik nad lojtro. Povezava do steze 15b je kratka in po moje čisto dovolj zavarovana. Ker sva samovarovalni komplet pustila v avtu sva na vrhu po pogovoru z domačinom opustila idejo za spust na passo della sentinella in povratek po delu strade degli alpini. Bo ta že počakala na drugo priložnost, da jo narediva v celoti in z kompletno opremo. Če ne bo večjih poslabšanj vremena je še čas za kopne ture tudi v tem koncu, kar korajžno in srečno vsem.
tilka     
8.9.2011
Hvala obema za odgovor - ob krasnih slikah se mi še bolj cedijo sline! Drugo leto mi ne uide, pa zraven še kak "kucelj" tam v bližini.
JORDAN     
15.8.2014
Prejšnji četrtek sva bila na vrhu.Gondola začne obratovati ob 8h in do 17:30.Povratna karta stane 15,80€.Pot je brez posebnosti,sneg je bil le še na dveh koncih vendar lahko prehoden.Spodnji del zavarovane poti je opremljen na novo-nova jeklenica in klini.
Pot alpinov-Strada deghli Alpini je bila še vedno precej zasnežena vendar prehodna.Ob povratku z vrha sva srečala dva Ribničana katera sta prišla po Poti alpinov in sta povedala da so jo preko snežišč Italjani opremili in zaščitili tako da je bila prehodna brez problema.Ker se je vreme ob sestopu "zrihtalo" se nama ni mudilo in nisva sestopila skozi krnico in se priključila poti 15b.Sestop skozi krnico pa je precej hitrejši,ker so bili planinci kateri so bili za nama na vrhu potem pred nama na planini.
Croda Rossa di Sesto jutranji zamegljen pogled proti vrhu 1 Croda Rossa di Sesto v daljavi se je pokazala koča Locatelli  2 Croda Rossa di Sesto novi klini in jeklenica  3 Croda Rossa di Sesto edina dva snežišča  4 Croda Rossa di Sesto vrh je bil deležen kar velikega obiska  5 Croda Rossa di Sesto na Poti alpinov-Strada deghli Alpini je še kar nekaj snega  6 Croda Rossa di Sesto megla se je začela umikati  7 Croda Rossa di Sesto zadnji del vzpona 8 Croda Rossa di Sesto na vrhu 9 Croda Rossa di Sesto pogled proti pravemu vrhu 10 Croda Rossa di Sesto sestopala sva zelo počasi 11 Croda Rossa di Sesto najtežji del je takorekoč za nama 12 Croda Rossa di Sesto Cima undici 13 Croda Rossa di Sesto od leve:Tri cine,Cima una,Locatelli in Toblin 14 Croda Rossa di Sesto mogočna Punta de tre Scarpei-Dreisushterspitze 15 Croda Rossa di Sesto sedlo Wurzbach 16 Croda Rossa di Sesto sestop proti lestvam 17 Croda Rossa di Sesto krnica po kateri je sestopna bližnjica 18 Croda Rossa di Sesto del novega smučišča 19 Croda Rossa di Sesto Locatelli in Toblinger malo bližje 20 Croda Rossa di Sesto tam zadaj je vrh 21
IgorZlodej     
10.8.2016
Bi bilo škoda v tako lepem jutru čakati na gondolo (povratna 17,30 €) zato sva šla kar peš na zgornje travnike Crode Rosse, potem pa naprej po poti 100, ki je v predhodnih objavah lepo opisana.

Zadnji del sestopa sva opravila po poti 15b, pa niti ne vem, če sva kaj pridobila, je pa lepa.

Na "vrhu" je obvestilo, da je ferrata Zandonela zaprta.
Croda Rossa di Sesto utrinek1 Croda Rossa di Sesto dobro označeno2 Croda Rossa di Sesto nekaj jih je bilo pred nama3 Croda Rossa di Sesto Wurzbach4 Croda Rossa di Sesto na drugi strani doline Tre Cime5 Croda Rossa di Sesto utrinek6 Croda Rossa di Sesto ni dejanski vrh7 Croda Rossa di Sesto nekatere objekte obnavljajo, ta je tik pod vrhom 8 Croda Rossa di Sesto tudi material je pripravljen9 Croda Rossa di Sesto na pot 15b10 Croda Rossa di Sesto utrinek11 Croda Rossa di Sesto travniki že blizu12
mirank     
23.6.2017
Ob čisto rahlem rosenju smo kar peš pristopili do izhodišča pri Rudijevi koči, kjer pa nas že obsije sonce. Zaradi zgodnje ure nismo na vzponu srečali nikogar. Pot je v celoti kopna in brez sprememb glede na predhodne zapise. Zavetje v kaverni tik pod koto s križem je še vedno v istem stanju kot lani.
Croda Rossa di Sesto Knap, ta je še z vzh strani1
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki