Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Vernar
30.7.2012 - peter2
Včeraj sva se odločila za obisk malo obiskanega Vernarja.
Planina Konjščica, Studorski preval, okrog Tosca do Vodnikovega doma. Tam zapustiva vse procesije, ki jim je cilj Triglav in se v miru zavijanje z očmi odpraviva na sedlo Bohinjska vratca. Od tam pa levo v strmine proti Vernarju nasmeh
Pot vodi med strmimi travami vse do predvrha, kjer prvič zagledava vrh Vernarja. Sicer do samega vrha sploh ni več daleč, tudi višine ne bomo nabrali več kaj prida, postane pa pot precej težja. Do Vernarja gremo namreč po grebenu, ki zahteva nekaj več zbranosti.
Ko prispeva na vrh Vernarja se skoraj zaletiva v Triglav. Od nikjer ga namreč ne vidimo tako blizu cool.
Vremenoslovci so skoraj do ure točno napovedali pooblačitve in res so se vrhovi kmalu začeli zagrinjati v oblake. Tako se nama je rana ura izplačala mežikanje.
Povratek po isti poti, seveda z ovinkom na Velo polje na kislo mleko nasmeh
Slike: http://www.petersfoto.si
Vernar Vernar1
Bojan_A     
3.8.2012
Danes sem bil na Vernarju in Toscu z Bohinjskih vratc. Luštno! nasmeh

POROČILO: http://bojanambrozic.wordpress.com/2012/08/03/vernar-in-tosc/
Vernar1 Vernar2 Vernar3
Majdag     
10.9.2012

... Vernar včeraj...Težko si predstavljaš to goro tako nedostopno, ko jo gledaš od Vodnikovega doma. Najprej dolgo časa zelo strme trave, potem skale, ko prilezeš gor, pa zagledaš malo nižje ozek greben, ki ga moraš prečiti, da se povzpneš na sam vrh. Ko ti to uspe, si nagrajen z razgledi daleč naokoli. Lahko samo tiho občuduješ te naše lepe gore, ali pa tuliš od veselja, od Tosca, Draških vrhov, Triglava vse do Bohinjskih Stogov, lepo, zelo lepo... Majda
Vernar  - Sončni vzhod iz Studorskega prevala1 Vernar  - Triglav 2 Vernar  - Vernar nad Vodnikovim domom3 Vernar - Planike na strmih travah4 Vernar  - Ozek, krušljiv greben5 Vernar  - Malo nepazljivosti, pa je enosmerna6 Vernar  - Pred vrhom mogočna, kamnita roka7 Vernar  -  Pazljivo8 Vernar  - Iskanje prehoda9 Vernar  - Vernar10 Vernar  -  Tudi nazaj je treba po isti poti11 Vernar  - Greben, zadaj Tosc12 Vernar  - Počasi, korak za korakom13 Vernar  - Še zadnji vzpon, pa smo na travah14
ajda     
10.9.2012
Majdag čestitam, dobri ste. Tudi mene vleče tja gor mežikanje
Lp.
Majdag     
10.9.2012

... Ajda hvala, vse se da, skoraj, če je zdravje in voljanasmeh
Parkeljc     
20.11.2012
Danes zjutraj malce pozen štart iz Krme. Sprva sem pričakoval bolj razrito cesto, no, na koncu je to tudi res bila mežikanje. Cesta je v redu do ostrega dvojnega ovinka s studencem na levi strani in manjšo jaso. Od tam je v dolžini kakih 50m razrita, voda je po zadnjem dežju naredila več globjih zajed v cesto, dalje je čisto OK, potem je pa kakih 100m pred parkiriščem, v dolžini 70m čez cesto debelejši nanos proda, preko katerega bi se dalo kvečjemu s kakim terencem. Zaradi nanosa se pot podaljša za cca 10 min.
Pot od zapornice je zares oprana in zoprna, ponekod razrita, da jo je treba včasih tudi obviti.
Na razpotju zavijem proti Vodnikovi. Sprva skozi redek gozd snega skoraj ni, pot in markacije pa lepo vidne. Po prihodu na melišče pa se markacije skrijejo, a so v pomoč možici, pot pa še kar dobro vidna, a pod snegom. Tik pod ostenjem pot skoraj ni bila več vidna, še posebej v megli. Zadnji, strmejši del nadenem dereze, čez pot pa zastrašujoč pogled na manjše in večje skale, ki se zajedajo po snežišču. Ker je čelada ostala v avtu zadrega, pospešim korak in kmalu dosežem Bohinjska vratca. Od tu dereze niso več potrebne. Nekoliko višje se iz megle že bohotijo bližnji Tosc, VDV, MDV..., kmalu po nekaj minutah pa dosežem tudi predvrh. Od tu do vrha je le še nekaj minut.
Vernar razrita cesta..1 Vernar neprevozna..2 Vernar tukaj levo3 Vernar tukaj previdno4 Vernar Triglav in Vernar z okolico5 Vernar rahlo izpostavljen greben proti vrhu6 Vernar od Kredarice do Rjavine7 Vernar od Rjavine do Stola8 Vernar Stol, MDV in VDV9 Vernar MDV, VDV in Tosc10 Vernar Mišeljska in Velska dolina z okolico11 Vernar fehtarca ;)12 Vernar Triglav13 Vernar Kredarica14 Vernar ...15 Vernar Planika16 Vernar Rjavina17 Vernar vztrajajo..18 Vernar zanimiv napis ;)..bomo videli..19
velkavrh     
6.7.2013
Danes pa sem osvojil strm dvatisočak, ki se ponosno dviga nad Vodnikovim domom.Od doma gremo po dokaj strmi potki do Bohinjskih vratc. Ta čas je pred vrhom vratc celo nekaj snega, ki ga brez težav prečimo. Na vratcih pa na levo v strmino. Na drugi strani vratc gledamo v Spodnjo Komno.Pot je opredeljena kot zelo zahtevno brezpotje. Do predvrha to ne velja, ker do predvrha pelje dobro ugojena stezica.Od predvrha pa se lahko začnejo težave, ker nas čaka brezpotje po precej zračnem grebenu. Že sam sestop z predvrha je malo težaven. Naredimo ga na desni strani. Nato se grebena lotimo bolj po levi strani.Vsako skalo, katere se oprimemo moramo dobro preveriti, da je trdna, ker je zelo krušljivo.Težavnost je I.do II. stopnje.Na vrhu nas čaka možic, ki označuje vrh 2225m visokega Vernarja. Razgled je fantastičen.Nato pa previden sestop nazaj k Vodnikovem domu. Pogledal sem še na planino Malo polje, ki je levo poleg planine Velo polje, kjer naj bi bilo malo jezerce. Žal se je pred kratkem posušilo. Prijetno pa je prečenje zelene dolinice po katerem se v okljukah vije bister potoček, ki izvira pod Vodnikovim domom.
Vernar Začnemo na parkirišču nad Rudnim poljem.1 Vernar Pogled na Studorski preval še bližje.2 Vernar Studorski preval.3 Vernar Odcep za Tošc.4 Vernar Podor.5 Vernar Vodnikov dom.6 Vernar Snežišče pred domom.7 Vernar Tja gor bom šel.8 Vernar Bohinjska vratca.9 Vernar Začnem vzpon.10 Vernar Pogled na desno -na skalnat Tošc.11 Vernar Na predvrhu Vernarja.12 Vernar Po tem grebenu pa potem na vrh Vernarja.13 Vernar Možic na vrhu Vernarja.14 Vernar Pogled na Planiko, Triglav se je skril.15 Vernar Pogled na Spodnjo Krmo.16 Vernar Planina Velo polje s planšarijo.17 Vernar Tako prijetno teče potoček  proti planini Malo polje.18 Vernar Jezerca na planini Malo polje ni več.19 Vernar Strma gora nad planinama.20 Vernar Še okras planine Velo polje-widderova murka-spominja na kamniško.21 Vernar Vernar pošilja rožni pozdrav -triglavsko neboglasnico.22
ajda     
9.7.2013
Tudi jaz se danes odpravim na Vernar. Z vseh strani sem si ga ogledovala, že dal časa, le gor si nisem upala mežikanje Povzpnem se na Bohinjska vratca in preko strmih trav na predvrh Vernarja. Greben je kratek in hitro sem pri velikem možicu na vrhu Vernarja. Po okoliških vrhovih so se podili oblaki, jaz sem pa uživala na sončnem Vernarju nasmeh Dolgo posedim na vrhu, ura je bila še zgodnja.
Začnem pogledovati proti Toscu, kaj če bi iz te strani stopila še na vrh Tosca, me prešine. Hitro pospravim vse v nahrbtnik, in se vrnem nazaj na predvrh. Od tam se lepo vidi strmina Tosca po kateri se nameravam povzpeti na vrh. Malo si nagledam pot, kjer naj bi vse skupaj potekalo, in odločitev pade, grem. Tako sem z Bohinjskih vratc nadaljevala še na Tosc.
Kar lepo se da slediti predhodnike, možice sem opazila le tri ali štiri. Sem jih bila pa toliko bolj vesela ko sem jih zagledala jezik Lahko da jih je tudi več, jaz sem včasih šla malo po svoje, kjer se mi je zdelo, da bo lažje zame. Steza parkrat preči ozek pas drobirja, jaz si tam čez nisem upala in sem raje poplezala po skalah kot zagazila v tisti drobir eek Sem se kar videla kako me spodnese na tistem drobirju in letim čez strmino dol zadrega
Ko sem en moment imela občutek, da nisem vedela a grem sploh še prav, zagledam velikega možica. Kako sem ga bila vesela nasmeh V strmini je veliko drobirja, plezanja je bolj malo, ves čas pa je treba iskati čim lažje prehode proti vrhu. Kar zanimivo, meni je bilo zelo všeč.
Ko stopim na vrh Tosca, se kar malo oddahnem, za danes je bilo dovolj "akcije". Po obveznem počitku, sestopim po običajni poti, zadovoljna, da Tosc sedaj poznam tudi z druge strani.
Danes je bil spet en tak dan, ki mi bo še dolgo vabil nasmeh na obraz nasmeh
Lep pozdrav vsem mežikanje
Vernar Vernar nad Vodnikovim domom, obsijan z jutranjim soncem1 Vernar Švicar pred kočo je privezan2 Vernar lep dan, Vernar je vse bližje 3 Vernar okoliški vrhovi so bili v meglicah, le Vernar je žarel v soncu4 Vernar proti Stogovom5 Vernar še par korakov pa sem na vrhu  Vernarja6 Vernar na vrhu velik možic7 Vernar pogled v Velsko dolino8 Vernar daleč spodaj tudi dolina Krma9 Vernar šopek Triglavske neboglasnice, na grebenu Vernarja10 Vernar ob povratku na grebenu, pogled nazaj na vrh11 Vernar na predvrhu sem si malo ogledala mojo pot na Tosc, preko skalnih pragov12 Vernar spodaj je bilo že živahno13 Vernar takole se začne pot proti vrhu Tosca14 Vernar luštno poplezavanje in iskanje prehodov15 Vernar velik možic, kako sem ga bila vesela  Hvala vsem, ki jih postavljate 16 Vernar v strmini Tosca, pogled na Vernar17 Vernar ko zagledam zgornji rob Tosca je vseh skrbi konec, nasmeh se razleze do ušes  18 Vernar sedaj opazim tudi kakšno rožico19 Vernar na vrhu pa sonce20 Vernar razgled z vrha21 Vernar čudovit dan, nič ni priteklo iz teh oblakov22 Vernar trop ovac na planoti Tosca23 Vernar sedaj pa proti Pokljuki, dovolj je bilo za danes24
bos     
12.7.2013
Ko zjutraj prispem na Pokljuki še rahlo dežuje, zato se odločim, da še malo poležim v avtu.
Ko le začnem z hojo je na "avtocesti" Pokljuka - Triglav že prava gneča, na "cestninski postaji" Vodnikov dom pa že pravi zastoj saj je od znotraj in od zunaj vse polno ljudi, zato hitro izberem desni izvoz za Bohinjska vratca in Vernarnasmeh. Od tu dalje pa samota in mir, ki ga zmotijo samo ljubezenske igre planinskih močeradov.
Ko se vrnem z vrha na Bohinjska vratca se odločim, da grem še na Tosc ter se tako izognem gneči na spodnji poti. Z malo iskanja sem kar vredu zadel to plezarijo do vrha, kjer se je za trenutek celo pokazalo sonce.
Preživel sem zanimiv dan, čeprav sem sonce danes samo čutil tam nekje nad oblakijezik
Vernar jutranja igra kapljic ne obeta nič dobrega1 Vernar vsaj kranjska lilija me malo razveseli ko tako žari2 Vernar tu gor gre normalni pristop na Tosc, kjer sem jaz sestopil3 Vernar kravica vabi4 Vernar danes desno5 Vernar ko je idealen dan pa je takšen razgled6 Vernar a danes se je še Vodnikov dom komaj videl7 Vernar ljubezenske igrice8 Vernar pa še en preval, da bo bolj zanimivo9 Vernar osamljen maneken10 Vernar šopek svišča pod vrhom Vernarja11 Vernar pa sem le na vrhu 12 Vernar vrh Tosca13 Vernar kranjska lilija 14 Vernar ali zlato jabolko15
ljubitelj gora     
26.7.2013
Lep dan se je obetal in me je kar zvabilo gor v gorski raj, zapeljem se v Krmo tam pa nadaljujem v smeri Vernarja. Ves čas se je nekaj slišalo izpod Tosca in kasneje ob povratku videl 4 v navezi. Hoja je bila kar otežena, zaradi toplega ozračja, 2 litra tekočine je šlo kot za šalo. Greben, ki velja za brezpotje se občasno kar izpostavi a le za kratek čas, pričakoval sem zahtevno turo, ampak še predno sem dojel zahtevnost sem že bil na vrhu. Dlje časa se zadržim gor, nato pa sestopim, med sestopom opazujem navezo v steni Tosca, nato pa nazaj do Krme, bilo je kr dobr vroče, občutek kot da bi šel v klanec, teklo dol, vetra ni bilo...tko da za vikend se sploh sprašujem kam pred to vročino, ena opcija, nočna tura in povratek pozno zvečer, ampak tud na 2000 metri je bilo pretoplo, če se hodi gor, obetajo veter, danes ga ni bilo.
Vernar Vernar1 Vernar Triglav2 Vernar 4 v navezi3 Vernar ahoj4 Vernar5 Vernar6
ljubitelj gora     
27.7.2013
Še en video posnetek:
http://www.youtube.com/watch?v=sTCxXA3E7kE
Čas vzpona/sestopa je od pohodnika - do pohodnice različen, zahtevnost poti. Zadnjih cca 30 minut velja za zelo zahtevno brezpotje, taka je ocena na hribi.net. Iz Malega polja so markacije zbledele, je pa vidna potka. Pod ostenjem Vernarja je nevarnost, da kaj dol prleti, zato čelada. Pred tem sem že poslušal ropotanje, malo bolj na desno. Vrh sem si izbral, ekr ga večkrat pozimi gledam pa še lepa pot je. Na Bohinjskih vratcih desno Vernar, lepa steza, levo pa gre brezpotje na Tosc, vrh Vernarja ponuja krasne razglede, mir, samoto, že sam pogled na ostenje od Debele peči-Tosca je enkraten, če imamo srečo, lahko med vzponom, sestopom opazujem plezalce v steni, gamse, svizce in v tem času gorske rože. več slik pa tule:
https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/Vernar
peter2     
19.7.2014
Včeraj spet na Vernarju.
Okrog Tosca so pot popravili, saj so del poti odnesli plazovi. En ostanek snežnega plazu pomešanega z zemljo je še vedno na poti.
Pred Vodnikovim domom je za ta letni čas še veliko snega. Pot na Bohinjska vratca pa je kopna in se ogne manjšemu snežišču.
Verjetno ni treba ponavljati, da je s predvrha proti vrhu Vernarja nekoliko bolj siten in izpostavljen del. Sicer pa je vsa pot polna cvetja in čudovitih razgledov v raj pod Triglavom nasmeh
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2014-07-19
http://www.petersfoto.si
Vernar Razgledi z Vernarja1
velkavrh     
11.7.2015
Po dveh letih sem spet želel osvojiti strmo trdnjavo nad Vodnikovim domom.Seveda mi je brez težav uspelo. Vreme je bilo ugodno, volja tudi, skala se je včeraj okorog dvanajste ure že osušila.Lahko bi jo imenovla kar rožna gora Vodnikovega doma . Kar diši od murk in divjega klinčka.
Vernar Parkirišče je bilo pred planino Konjščico ob sedmi uri zjutraj nabito polno.1 Vernar Zmeraj se ustavim pri tem slapiču na poti do planine.2 Vernar Rad imam to planino.3 Vernar Na sedlu skok na prvi dvatisočak včeraj -Ablanco.4 Vernar Podor pred Vodnokovim domom.5 Vernar Za podorom srečam četo srčnih neustrašnih mož.6 Vernar Malo so nagajali oblaki-Kredarico sem pa le videl.7 Vernar Nato ugledam moj drugi dvatisočak včeraj-Vernar.8 Vernar Vodnikov dom.9 Vernar Proti Bohinjskim vratcem.10 Vernar Malo strmine pa bo.11 Vernar Z Bohinjskih vratc pogled na Krmo.12 Vernar Kar kmalu smo že visoko nad Vodnikovim domom.13 Vernar Predvrh Vernarja. kako leto nazaj sem šel samo do tukaj, naslednje leto-preddvema letoma pa nato do vrha.14 Vernar Vrh Vernarja s predvrha.15 Vernar Proti vrhu Vernarja.16 Vernar Tako zgleda precej zračen greben med predvrhom in vrhom Vernarja , ki ga je treba previdno prečiti po levi strani.17 Vernar Vrh Vernarja.18 Vernar Še tri rožce z Vernarja -rhelikanijeva (črna ) murka.19 Vernar Planika.20 Vernar In seveda največji  cilj ture -triglavske neboglasnice.Od šestih dvatisočakih tod okoli rastejo samo tukaj- vsaj po mojih raziskovanjih.21
Hammond     
1.11.2015
Kdo v zadnjih dneh gor ali pa vsaj prečil iz Krme do Vodnikovega doma čez Bohinjska vratca (ali obratno)?
PFranci     
2.11.2015
Pot čez Bohinjska vratca je kopna.
Vernar1
Hammond     
2.11.2015
Prav lepa hvala!
gorski svizec     
7.7.2016
A ima kdo informacije o poti na Vernar, so kakšne posebnosti, sneg?
ljubitelj gora     
7.7.2016
Ni snega
zokica     
7.7.2016
Na Vernar samo ob lepem vremenu.
V zgornjem delu na predvrhu je potrebno izbrati pravo pot.
Ker je vrh precej manj obljuden in pot speljana po J in JZ znaš presenetiti kakšnega modrasa (ali pa on tebe:-)
starakapa     
14.7.2016
V torek mimo Vodnikovega doma do Bohinjskih vratc in naprej po neoznačeni poti na Vernar.Pot je bila suha .Na nekaterih mestih zelo izpostavljena .Ne priporočam neizkušenim in vrtoglavim.Potrebno je kar nekaj kondicije in trezne glave.Pri spustu je treba biti ZELO previden in paziti na vsak korak.Planike so ravno začele cvetetipa tudi drugega cvetja je tu v izobilju.Na poti proti doline pa še skok na ravnotako neoznačeno in nezavarovano Ablanco.Škoda da na planini Konjščica ni nikogar,da vi pasel
Vernar Ob poti na Vernar1 Vernar Bohinjska vratca2 Vernar Na vrhu Vernarja3 Vernar Spost z Vernarja-PREVIDNO4 Vernar Na vrhu Ablance5 Vernar Na planini pa nikogar6
rozka     
26.7.2016
Vernar-Činkelman...je, rekel, ko sva sedla na travi, zeleni, mehki travi...hja, je prehoden, AMPAK ni priporočljiv?!, tako navaja "Prle" v vodniku in ja, to sem izvedela na koncu prečenja...
Začetek v Krmi, nadaljevanje na Bohinjska vratca, kjer je pihalo "k pr norcih" in že sva se vzpenjala po strmih travah na vrh Vernarja, kjer bi sama turo zaključila, kakopak?! in ko sem z očesom "obliznila" nadaljevanje, hmmm, sem razmišljala, ma tip pa je za šaleeek...
Se "okitiva" z opremo in že kar na začetku udari realnost, ki terja zbranost in se zaveš, da časa za počitek, predvsem miselni, tukaj ravno ne bo...ko sem gledala greben, res, ni mi bilo jasno, kje se pa tle čez pride, ampak se, seveda, ni pa priporočljivo, kot že omenjeno?!...malo prosto, malo na štrikcu, greben ozek, zelo zračen, pa malo gor, pa malo dol, pa take zanimive prečke, pa veeeliko drobirja, pa vse se kruši, pa kr vse je za sabo, tako, da ko si na štriku, je kr pravi balzam za glavo, čeprav veš, da past ne smeš, je pa vseeno drugače...po zadnjem, tretjem, "abzajlu" je sledil še samo vzpon na zaključni greben Činkelmana in potem sestop/ pristop na Cesarja, kjer je omenjena travica iz začetka opisa, hehe...
Sledilo je ležanje v travi in štetje pohodnikov na Triglav, ali raje kar avtobusov, od koder je velo veselje, glasovi, gneča, no, tukaj pa dva osamelca, po naporni turi, uživala in analizirala prečenjenasmeh...sestopila čez Kurico, mimo Prgarce, nazaj v Krmo, na zasluženo "limonado"

hm, kaj napisati o grebenu...moje oči, moje doživljanje, moj občutek...vsekakor zelo zahtevno prečenje, cel čas si res na samem grebenu, ki je ozek, zračen, hkrati se otepaš pogleda v dolino, ki je daaaleč spodaj, teren je izredno krušljiv, oprimek raje 2x kot enkrat preverjen in seveda imeti s sabo nekoga, ki gleda z drugimi očmi in v mojem primeru, ki je bolj izkušen kot sama. Seveda glava naredi svoje, tako, da mirnost in globoko dihanje, moje misli na takih turcah.

...in ko presegaš sebe, svoje meje, neprecenljiv občutek in hvaležna za turco in za to izkušnjo. HVALA mojemu "vodniku" in sotrpinu, za zaupanje in da me je vzel sabo...mežikanje

op. "trenutne" razmere od sobote 23.07.016zadrega, ampak dvomim, da se je kaj spremenilo, mogoče je kakšen kamen manj na grebenuvelik nasmeh
Vernar jutranji pogled na današnje prečenje grebena Vernar-Činkelman1 Vernar Bohinjska vratca2 Vernar vzpon na Vernar, pogled nazaj3 Vernar utrinek4 Vernar še malo...5 Vernar polžji utrinek;)6 Vernar utrinek7 Vernar z vrha Vernarja...VDV in MDV8 Vernar najin greben...nadaljevanje9 Vernar pogled v dolino Krme10 Vernar pogled nazaj...11 Vernar ...na prehojen greben12 Vernar Velo polje daleč spodaj13 Vernar Triglav v objemu Planike in Kredarice 14 Vernar od najbližjih do daljnih sosedov...15 Vernar zelo previden sestop v gruščnato grapco, kjer sem skoraj šla z veliko lusko vred?!:)16 Vernar zoprna prečka, kjer bi, če bi...fino zanihala;)17 Vernar še zadnji abzajl18 Vernar s Cesarja pogled na prehojen greben19 Vernar še ena roza kumara20 Vernar ti še čakajo name:)21 Vernar sestop čez Kurico, mimo Prgarce...22
Stran: 1 2 3       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki