Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Montaž
briner     
30.7.2008
Zanima me ali je pot na Montaž težja oziroma zahtevnejša kot Tominškova pot na Triglav.Kako se z varovanjem.Ali obstaja več poti.Ali je prepadna.LP
Rok     
30.7.2008
Najlažja pot je verjetno čez Pipanovo lestev:
http://www.hribi.net/pot.asp?gorovjeid=1&id=629&potid=1128
andrejp     
4.8.2008
Z Janezom sva se včeraj odpravila na Montaž. Glede na to, da sva bila prvič na tistem koncu, sem s sabo vzel tudi kopijo opisa poti, ki sem jo dobil na teh straneh. Sva pa s sabo imela starejše karte zahodnih Jullijcev, kar pa je izpadlo super. Tako sva jo namesto ostro levo pri koči na planini Pecol mahnila direktno naprej in potem ugotavljala, da greva očitno najprej na Špik Hude police. Pod vrhom sva opazila tudi pot, ki pelje na ferato Leva, na katero sva se potem z vrha tudi vrnila.Spremljalo naju je stalno žvižganje svizcev in pa seveda kozorogi. Tako blizu jih še nisem videl. Ferata Leva je lepo zavarovana, varovala delujeja nova in je res zadovoljila najine potrebe po tem, da se gre po bolj izpostavljenih poteh. Ven sva prišla na Via normalle, nekoliko pod Pipanovo lestvijo. Škoda, ker se je na vrhu prav takrat obesil oblak, tako da je bil pogled na okoliške vrhove omejen. Nazaj pa sva se odpravila proti bivaku Suringar. Pot je izpostavljena, brez varoval, tako da jo bova naslednjič naredila v obratni smeri. Izkušnja več. Pod steno sva še oddirkala po melišču navzdol in se pozneje ustavila na koči na planini na ,, italijanskem ekspresu,,. Fantastičen dan in še lepša tura.
andrejp     
4.8.2008
Sigurno je najlažja po Pipanovi lestvi. Mimo bivaka je plezalna brez varoval, tretji pristop pa je po ferati Leva, ki je dobro zavarovana ampak je kar prepadna.
morris     
8.8.2008
Ali morda kdo ve kako je z via Amalijo na Montaž?Ali so varovala v redu?
benjamin7     
20.8.2008
Zanima me, če morda kdo ve, kakšemu namenu je služila tista ruda tik pod vrhom Montaža. Vidimo je ob poti čezu Pipanovo lestev, ko pridemo na greben in se obrnemo levo proti samemu vrhu Montaža. Videti je tudi nekaj betona in razpadajočega lesa...Hvala za odgovor.

Sicer pa zelo lepa tura. Priporočljiv je krog mimo bivaku Suringar gor (slabo varovano "s prvinskim vonjem po J. Kugy-ju") in čez Pipanovo lestev dol).
triglavski     
20.8.2008
Najprej glede tiste rude. To je seveda premog, ki je služil italijanskim alpinom, ko so bivali na visokogorski opazovalnici. V vseh teh letih je seveda že povsem okamenel. Beton in tramovi so ostanki opazovalnice. nekaj podobnega so imeli tudi avstrijci na Višu.
Od bivaka Surnigar vodi plezalna pot skozi Findengeov ozebnik in seveda nikoli ni bila zavarovana in upam, da taka tudi ostane. Jeklenice so na Visoki polici v povezavi z Via Amalio, ki pride iz Zajzere gor.
benjamin7     
20.8.2008
Hvala za pojasnilo glede rude. Glede poti skozi Findengeov ozebnik pa tudi meni ustreza, da ni navrtana s klini in prepredena z jeklenicami, bi pa morda bilo na mestu, da je pred vstopom na to pot opozorilo (tabla) v italijanskem in tudi v slovenskem jeziku, da je to zelo zahtevna pot. Pogosto namreč prihaja planinci na Montaž od zelo daleč in vidijo na zemljevidu le krožno možnost osvojitve Montaža, nič pa ne piše o nevarnosti le-te. Seveda tudi še zdaleč vsi ne berejo internetnih sporočil. Da se torej razumemo, prav bi bilo, da bi bilo to na samem vstopu omenjeno. Pošteno je, da ima vsak (prvo)pristopnik jasno na izbiro, katero pot bo izbral, seveda svojim sposobnostim in hkrati tudi svoji andrenalinski že(l)ji primerno.
Pa srečno!
triglavski     
20.8.2008
Malenkost. Glede opozorilnih tabel pa, seveda bi bile dobrodošle, ampak poti je enostavno preveč in bilo nameščeanje tabel nesmiselno. Ponekod se potrudujo in imajo nameščene table na vstopih, gre predvsem za ferrate,da je potreben samovaravalni komplet in čelada. Sicer pa v pripravo na turo spada tudi temeljita seznanitev s potjo. če se dobro seznanimo, nas ne more nič presenetiti. Zelo malo je poti, ki so opisane na internetu, obstajajo številni resnično dobri vodniki in pa seveda planinske karte. Italijanske Tabacco so zelo dobre in se lahko že po karti oceni za kakšno pot gre, rdeče črtice je normalna pot-steza, križci označujejo zavarovane poti, pikčasta pot in zraven narisan alpinist je jasen znak, da je to plezalna pot oz. smer vzpona. Že v pripravi na turo si običajno določimo smer vzpona in sestopa, gor po težji, dol po lažji, če je pot samo ena, nam pač ne preostane drugega, kot, da po isti sestopimo.
ggombo1     
19.9.2008
morda kdo ve, kakšne so razmere na Montažu??me zanima, v nedeljo bi šel iz planine Pecol...hvala za info.lp!Gašper
triglavski     
19.9.2008
Kakšna malenkost snega bi znala biti v Findenegovem ozebniku, sicer pa je vse kopno do vrha, če greš po Pipanovi, ni problema.
ggombo1     
19.9.2008
Ja, mislil sem na Pipanovo lestev.Hvala za info!lp!Gašper
Pujska     
20.9.2008
gasper javi kako je bilo. nameravam na montaz naslednji vikend. hvala in živeli!
nasmeh
michael66     
20.9.2008
V torek je bilo na sosednjem špiku malo snega le zadnjih 50 metrov (višinskih).No Montaž je 300 m višji.
Montaž montaž iz pl.pecol v torek1 Montaž pod vrhom sosednjega špika h.p.2 Montaž montaž iz vrha špika h.p.3
ggombo1     
21.9.2008
Takole, danes sem bil na Montažu, vreme je bilo na vrhu jasno, spodaj pa oblačno in megleno.Lepo se je videl tudi Grossglockner...Štartal sem na planini Pecol, šel na sedlu desno, čez Pipanovo lestev na vrh, vrnil sem se po isti poti.Varovala so brezhibna.Je pa res ogromno gamsov, kozorogov in svizcev.Tudi jaz sem na začetku zašel in šel od koče Brazza naravnost(Špik hude police), vendar sem se kar kmalu obrnil, ko sem videl da gre pot preveč desno.Skratka, lepo preživet gorniški dan!lep pozdrav!Gašper
triglavski     
22.7.2009
Kralja Zahodnih Julijcev je vedno lepo obiskati. Tokrat se mi je na poti pridružila Maja, ker poznam njene izkušnje, ni bilo nobene dileme, da se ne bi na vrh povzpela po Findeneggovem ozebniku. Cvetoče in dehteče travnate poljane planine Pecol sva hitro predelala. Na Škrbini Vrh Strmali sva zavila v levo na Veliko polico. Do bivaka Adriano Suringar je bilo potrebno prečiti dvoje snežišč, v bistvu sva jih obplezala, posebne nevarnosti ni. Seveda sva odšla do bivaka, toliko, da sva pogledala v globočine Dunje, se vpisala, zatem pa odšla nazaj in zavila v levo proti Findeneggovem ozebniku. Lahkotno začetno plezanje so spremljale koze z mladički, potem pa skozi senčnat žleb in na greben od koder se je odprl pogled vse do Visokih Tur. Sledilo je še nekaj lažjega plezanja po vršnem grebenu in že sva zvonila na vrhu. Seveda sva se gor kar lep čas zadržala, zatem pa sestopila po običajni poti in preko Pipanove lestve dol naravnost v robne zevi snežišč nad melišči. Sestop do spodnjega melišča ni kaj posebnega, po melišču sva si precej skrajšala pot, zatem spet preko travnatih planjav do koče Brazza, kjer se hladnemu Gäserju seveda nisva mogla upreti, pa tudi ne planini, kjer prodajajo znameniti Montasio. Kot vedno, lep vzpon, nekaj meglic, ni preveč motilo, sicer pa še prevroče.
Montaž Montaž s Pecola1 Montaž2 Montaž3 Montaž Za robno počjo4 Montaž5 Montaž po prečenju snežišč6 Montaž pri bivaku Suringar7 Montaž8 Montaž9 Montaž10 Montaž na Pipanovi lestvi11 Montaž12 Montaž po melišču gre hitro dol13 Montaž tam kjer murke...14 Montaž pri koči15
bos     
30.7.2009
Včeraj opravil enako turo, dopoldan so še bili lepi razgledi, potem pa so se že začeli nabirati oblaki okrog vrhov.
Kaj pa porečete na zadnjo sliko - na koči Brazza? Boljše Geser kot 3 eurevelik nasmeh!
Lep pozdrav
Montaž vrh1 Montaž opazuje2 Montaž pa po lojtrci dol3 Montaž ???4
krasovc     
30.7.2009
Saj v Slovenscini gre se kar, Italijansko pise kar da placas 3 eure za sam prostor, ce mas svojo malico, ce rabis samo za sedet. . . Je skoro boljse se delat slovenca, tko mas vsaj pijaco za tiste 3 eure.velik nasmeh
triglavski     
31.7.2009
No pivo je sicer nekoliko dražje od 3€, ampak, ko prideš z Montaža vedno paše posedet na tisti razgledi terasi in ga srkniti, saj je vedno zaslužen.
Rok     
10.8.2009
V četrtek sem šel iz Planine Zajzera mimo bivaka Stuparich ter po poti Via Amalia do bivaka Suringar. Malo pred bivakom je bilo snežišče, ki pa se ga je dalo obiti.
Od bivaka sem nadaljeval čez Findeneggov ozebnik do vrha.
Z vrha sem se nato spustil po Pipanovi lestvi ter šel še na Vrh Brda (2661m).
Nadaljeval sem po poti Leva do Špika Hude police ter še naprej preko Špika nad Nosom ter Špika nad Špranjo vse do Škrbine prednje Špranje od koder sem se nato spustil nazaj do izhodišča na planini Zajzera.
Varovala na celotni poti so bila v redu.
LP Rok
Montaž Parkirišče.1 Montaž Bivak Stuparich2 Montaž Via Amalia3 Montaž Via Amalia4 Montaž Kozorogi ob poti5 Montaž Spust na zahodno stran6 Montaž Bivak Suringar7 Montaž Kozorog8 Montaž Findeneggov ozebnik9 Montaž Montaž10 Montaž Pipanova lestev11 Montaž Pipanova lestev12 Montaž Pipanova lestev13 Montaž Vrh Brda14 Montaž Kozorogi15 Montaž Kozorogi16 Montaž Leva17 Montaž Pogled proti Višu18 Montaž Leva19 Montaž Kozorog20 Montaž Špik nad Nosom21 Montaž Pot po grebenu22 Montaž Lestev na poti23 Montaž Spust v Škrbino prednje Špranje24
Stran: 1 2 3 4 ... 28 29 30      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki