Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Batognica
22.9.2007 - Gost
Lep pozdrav!
Jutri bi se odpravil iz lepene na batognico, pa me zanimajo trenutne razmere ( prevoznost ceste do Lepene in pa če je kaj snega na Batognici ali na Krnu ).
Gost     
6.10.2007
tudi če je kaj snega vzameš sabo dereze in cepin
Kokta     
30.7.2012
29.7.2012 krožna tura od Doma na Krnskih jezerih proti Prehodcem, mimo piramide in Vrha na pesku,Batognica in nazaj dol po meliščih do jezera in doma....jutro je bilo mokro ker je prejšnji večer padal dež, no kasneje ko je sonček vzšel pa lepo sončno vreme...na vrhu pa sprememba,na momente čisto megleno, kasneje popolden pa še dež, ampak takrat smo bili že v dolini na štrudlu nasmeh
Batognica jutro1 Batognica jutranja Velika Baba2 Batognica tu se pot odcepi na Mali Šmohor3 Batognica ob poti4 Batognica ob poti5 Batognica jutranje sončenje6 Batognica pot7 Batognica8 Batognica to nas še čaka9 Batognica10 Batognica ob poti11 Batognica piramida12 Batognica naprej poti peskom13 Batognica pogled nazaj14 Batognica pogled v dolino na prehojeno pot15 Batognica16 Batognica še zadnja vegatacija17 Batognica proti Pragu18 Batognica pogled nazaj19 Batognica Batognica20 Batognica pogled v dolino21 Batognica Krn z Gomiščkovim zavetiščem z Batognice22 Batognica Vrh nad Peski23 Batognica24 Batognica Batognica25 Batognica proti Krnskem jezeru26 Batognica ob poti27 Batognica planina na Polju28 Batognica Krnsko jezero29
milly9380     
31.7.2012
Pozdravljeni!Kokta zelo lepe fotografije! Zelo me mikata pot, ampak ker ne poznam najbolj tega konca Slovenije vas prosim vas, če mi lahko bolj natančno opišete svojo pot in približno koliko časa ste hodili? Že v naprej hvala!
miri     
31.7.2012
@mily9380
http://www.hribi.net/gora/batognica/1/374
Izbiraj!
Anya     
31.7.2012
katty     
31.7.2012
To pot, ki jo zgoraj omenja @Anya, sem jo opravila v soboto. Bom pa tako rekla: pot se prehodi, skupaj z postanki, 8h---spodnji del se vleče kot čreva. Midve sva toliko rabili, ker sva bili na Batognjici kako uro v družbi ovčic.
SuzanaM     
1.5.2013
Danes sem se odpravila iz Lepene do Krnskega jezera in naprej čez Peske in preval Prag proti Batognici. Samega vrha oziroma gornjega platoja te lepe in večinoma prezrte gore sicer nisem dosegla, ker se mi nadaljevanje poti tik pod vrhom ni zdelo več varno.

Pot iz Lepene je bila skoraj do zgornje postaje žičnice kopna, razen prečenja nekaj manjših zaplat. Kakšnih 10-15 min. pod zgornjo postajo žičnice pa se je količina snega hitro povečala in pri snegomeru dosegla približno 1 m. Približno enaka količina snega je bila tudi do Krnskega jezera. Zjutraj so bile v snegu le posamezne stopinje, popoldan pa je do jezera vodila že lepo utrjena gaz.
Glede na visoke temperature in moker sneg se začuda skoraj da ni prediralo.
Kljub temu sem večino poti prekrpljala, čez Peske pa nadaljevala z derezami. Hoja je bila glede na razmere presenetljivo udobna, turni smučarji pa so lahko uživali v prvomajski smuki.

Brezmejni mir na Batognici je motil le kraval s sosednjega Krna, kjer je bilo danes glede na številne obiskovalce vse prej kot v raju.

Pot na Batognico iz Lepene je kar dolga (okoli 5 ur), premagamo pa 1.464 višinskih metrov. Od Krnsega jezera naprej je pot zelo lepa in nudi veliko užitkov v miru in zvokih narave. Ob žuborenju nevidnih potočkov in ubranem ptičjem petju se bomo mimogrede povzpeli na ta dvatisočak in medtem uživali v vedno lepših razgledih in skulpturah, ki jih je ustvarila narava.

Batognica nad Lepeno so se že zjutraj zbirali temni oblaki, iz katerih je kasneje padlo nekaj kapelj dežja1 Batognica zgornja postaja žičnice2 Batognica na snegomeru še ni letošnje table3 Batognica lepo zasnežena pot skozi gozd4 Batognica Krnsko jezero v vsej svoji ledeni lepoti5 Batognica6 Batognica7 Batognica8 Batognica9 Batognica10 Batognica11 Batognica planina Na Polju12 Batognica pod škrapljami žuborijo nevidni potočki13 Batognica nad planino Na Polju se ponovno odpre razgled na Krnsko jezero14 Batognica vzpon čes Peske proti Pragu, nad katerim se vrtinčijo oblaki15 Batognica Batognica in Krn16 Batognica pogled nazaj na prehojeno pot17 Batognica Prag18 Batognica na Prag pripelje pod Malimi Peski meni zelo lepa pot mimo jezera v Lužnici; v ozadju v meglicah Bogatin, Mahavšček  in Tolmiske gore 19 Batognica Vrh nad Peski20 Batognica planina Kuhinja, v ozadju reka Soča v meglicah21 Batognica na strmem delu poti tik pod vrhom Batognice, ki gre po Tolmiski strani je, še nekaj zaplat snega, zato se tukaj obrnem22 Batognica pot-približano23 Batognica nekaj korakov nadaljujem po drugi strani, pa me nadaljevanje poti ne prepirča24 Batognica vabljivi Vrh nad Peski25 Batognica spust v dolino - pravi raj za smučarje26 Batognica še en pogled na planino Na Polju in na Krnsko jezero27 Batognica jezero-približano28 Batognica koča LD Smast na planini Na Polju29 Batognica še zadnji spust proti jezeru30 Batognica z druge strani jezera kraljuje Velika Baba31 Batognica jezerca v talečem ledu Krnskega jezera32 Batognica kamenčki ujeti v ledu33 Batognica pot ob jezeru34 Batognica še ne pogled nazaj proti Krnu35 Batognica planina Duplje36
SuzanaM     
2.5.2013
Nekaj fotografij s poti Krnsko jezero-Batognica-Prehodci iz sept.2012 za primerjavo in polepšanje tega turobnega dne.

Prekrasna tura za vse ljubitelje samotnih poti in širnih prostranstev.
Batognica sončni vzhod  na planini Duplje1 Batognica Krn v prvih jutranjih žarkih2 Batognica prvi vzpon do planine Na Polju3 Batognica planina Na Polju4 Batognica Nad planino Na Polju seže pogled do Krnskega jezera5 Batognica škraplje6 Batognica impresivna skulptura privablja moj pogled7 Batognica če ne bi fotografirala, se ne bi ozrla nazaj in videla prekrasnega prebivalca gora8 Batognica bil je vodja družine 9-ih korozorogov9 Batognica ki so se mirno pasli na pobočjih Peskov10 Batognica opazovala sem jih več kot pol ure, pa se sploh niso zmenili zame11 Batognica puhasti repki12 Batognica še zadnji vzpon čes Peske proti Pragu13 Batognica Prag ali Batogniško sedlo14 Batognica stičišče poti na Pragu15 Batognica16 Batognica od Krnskega jezera čez Peske 17 Batognica pod Malimi Peski mimo jezera v Lužnici18 Batognica pod Vrhom nad Peski proti Prehodcem in planini Razor19 Batognica pod vrhom zavije pot na Tolminsko stran20 Batognica in preči strma pobočja - v dolini planina Kuhinja21 Batognica pot vodi mimo številnih ostankov  iz 1. svet. vojne22 Batognica na enem od platojev planotaste gore brez pravega vrha, pa tudi žiga in vpisne knjige, tako različne v vseh pogledih od sosednjega Krna 23 Batognica na kateri so še danes vidne posledice minske vojne iz 1. svet. vojne 24 Batognica več na naslovu: http://sl.wikipedia.org/wiki/Batognica25 Batognica sosed Krn26 Batognica pot iz planine Kuhinja, v ozadju Matajur27 Batognica na slastni paši28 Batognica29 Batognica30 Batognica še en pogled na Vrh nad Peski in prehojeno pot z leve ter pot ki je bila še pred mano na desni31 Batognica Vrh nad Peski32 Batognica prečenje strmih pobočij pod Vrhom nad Peski v smeri Prehodcev 33 Batognica34 Batognica35 Batognica pogled nazaj proti Batognici36 Batognica37 Batognica spust proti spomeniku iz 1. svet. vojne38 Batognica Julijci kot na dlani39 Batognica pogled nazaj proti Vrhu nad Peski40 Batognica impozanten spomenik sredi ničesar41 Batognica42 Batognica43 Batognica nadaljujem v smeri Prehodcev44 Batognica spust v dolino 45 Batognica še en pogled nazaj na Vrh nad Peski46 Batognica spust po stari muletjeri47 Batognica še en pogled nazaj na prehojeno pot48 Batognica Na Tminskem je lepo - pred mano Tolminske gore49 Batognica za ovinkom tudi Bogatin50 Batognica51 Batognica pogled na strme pečine nad izvirom Tolminke52 Batognica Prehodci - stičišče Krnskega pogorja z Bohinjskimi gorami53 Batognica moja pot je šla do Komne in Slapa Savica54 Batognica čez Bogatinsko sedlo - še v daljavi55 Batognica s Prehodcev je sledil še spust v dolino za Lepočami56 Batognica ostanki mogočne italijanske vojašnice na vzhodnem delu Alpskega zidu, ki je potekal vzdolž Rapalske meje57 Batognica navzgor Komna, navzdol Krnsko jezero58 Batognica pogled z vrha59 Batognica pogled z Bogatinskega sedla na prehojeno pot60
vesnapl     
30.5.2013
Super slike!
sandij74     
30.5.2013
To pot sem prehodil pred dvema letoma.Res lepo .Hodiš sam in v miru.So me kar podplati zasrbeli.Zunaj pa tako kislo vreme!grrrr
velkavrh     
30.5.2013
Lepoče-tod je potekala meja med Kraljevino Jugoslavijo in Italijo in so te mogočne kasarne zgradili Italijani po I. svetovni vojni.Tod je potekala takoimenovana Rapalska meja.Italijani so imeli tod ogromno vojakov in celo težko oborožitev. Kovinsko podnožje od velikega topa še vedno rjavi na levi strani v smeri Krnskih jezer.L.P.
SuzanaM     
30.5.2013
Hvala za poduk, sem popravila pod opisom slike.
V arhivu sem našla tudi fotografije kovinskega dela nečesa, kar mi ni bilo jasno, kaj bi lahko bilo. Je to mogoče kovinsko podnožje topa, ki ga omenjate?

Zanima me tudi, ali kdo ve, kaj bi bili ostanki tramov, ki sem jih fotografirala s poti, ki preči pobočja Vrha nad Peski v smeri Batognica-spomenik.

Batognica mene to spominja na karter za olje1 Batognica2 Batognica ostanki tramov ob poti pod Vrhom nad Peski3 Batognica približano4
miri     
30.5.2013
@SuzanaM,na forumu Pro Heredidate 1915-17 boš našla vse podatke o 1.sv. vojni na našem področju.Tudi o borbah in trpljenju na Batognici.
B2     
31.5.2013
Ob poti, ki preči pobočja Vrha nad Peski je vidnih veliko ostankov lesenega podporja sedaj zasutih kavern, ki so bile med prvo svetovno vojno skopane v melišče ob sedanji planinski poti. Akacijev,macesnov in kostanjev podporni les, razne žice, železje, skobe in žeblji pa vztrajajo in kljubujejo vsem vremenskim razmeram in silam narave že skoraj sto let!
B2     
31.5.2013
Velkavrh, če misliš tisto železje v konti Za Lepočami, tik ob (sedanji) planinski poti (na desni v smeri proti Krnskim jezerom), je to ostanek napenjalne naprave žičnice in ne velikega italijanskega topa.
SuzanaM, mislim, da je tisto zarjavelo železo v obliki korita na tvoji sliki ostanek minometne mine ali letalske bombe. Obe imata na "repu" po štiri "peruti". In tudi mogoče, da to ni ostanek iz prve svetovne vojne, temveč je "ostanek" nekdanje JLA.
velkavrh     
1.6.2013
Sam o tem nisem nikjer bral.To sem slišal od pohodnikov , ki so šli mimo.Ravno tako so debatirali, da so to ostanki od I. svetovne vojne. Mislim, da res premalo poznamo to zgodovino.Za avstroogersko stran vem, da so imeli do sedanje koče pod Bogatinom tovorno žičnico.Avstroogerski inženirji niso bili od muh, italijanski pa niso nič zaostajali.
sh     
1.6.2013
Preden se podaš v te konce je dobro če malo pobrskaš po spletu ter tudi drugi litereturi in ko pogledaš vse v živo si ne moreš predstavljati kaj vse so uspeli narediti v 1. svetovni vojni s takratno tehniko. Ne samo da so imeli tovorno žičnico do koče pod Bogatinom, ampak so jo imeli še naprej do Vratc in potem do spomenika pod Peski - nepredstavljivo kako so to naredili med vojno vihro ter s takratno tehniko. Ob tem pa so zgradili še veliko kilometrov mulatier, katere še danes s pridom uporabljamo. In ko se ob tem vsaj malo postaviš v kožo takratnih vojakov ...
legenda     
24.9.2013
Včeraj sva izkoristila lep dan in se od planine Kuhinja,preko Krnske škrbine povzpela na Batognico.
Batognica planina Kuhinja1 Batognica planina Slapnik2 Batognica3 Batognica na planinah se še vedno pase živina4 Batognica planina Zaslap5 Batognica Batognica6 Batognica jutranje megle7 Batognica proti Krnski škrbini8 Batognica Krnska škrbina9 Batognica Vrh nad Peski v ozadju10 Batognica ostaki objekta,kjer so vojaki verjetno opravljali duhovno oskrbo11 Batognica planotasti vrh Batognice12 Batognica čudoviti razgledi13 Batognica pogled na Vrh nad Peski14 Batognica pogled na soško dolino15 Batognica proti poldnevu so megle občasno dosegle vrhove16
ksena     
13.10.2013
Iz meglene doline k obljubljenemu soncu....no, bilo je sončno, a šele okoli poldneva. Na poti iz pl. Kuhinja mimo Leskovce in po dolini Lužnice do Praga in na Batognico me je spremljala megla, ki je omagala v boju s soncem šele ko sem se spuščala s Krnske škrbine. Pot je sem pa tja poprhana, ponekod so zameti debeline kakih 20cm. Zoprno je na skalah, ko je snega ravno toliko, da ti lahko zdrsne. Sicer pa pot bp.
Batognica zgoraj se je nekaj kuhalo1 Batognica mimo Rdečega roba2 Batognica jezero v Lužnici3 Batognica4 Batognica5 Batognica na Batognici6 Batognica7 Batognica8 Batognica pred stoletjem so te stopnice vodile v pekel9 Batognica10 Batognica11 Batognica12 Batognica na Krnski škrbini13 Batognica v oblak se je narisal otoček jasnine14 Batognica krnske planine so se sončile15 Batognica na drugem koncu doline pa sivina16 Batognica jesensko17 Batognica18 Batognica Batognica v opoldanskem soncu19 Batognica ene še uživajo v podkrnski idili....20 Batognica ..druge zapuščajo planinski raj21
ZoranV     
7.4.2016
Dolga, vroča in vedno lepa, tak bi bil kratek povzetek. Prvotni cilj je bil sicer Krn, a naju je lepo snežišče kot v transu pripeljalo na Prag, od koder sva se odločila da greva raje na Batognico. Koča pri Krnskih jezerih je odprta vsak dan, do tja je dokaj zgaženo, naprej je pa brez vsaj krpelj bolj muka. Če, oz. ko se bo ohladilo bo mnogo bolje.
Batognica Pogled nazaj v Lepeno.1 Batognica Prekrasen pogled na Krn čez Krnsko jezero.2 Batognica Planina na Polju3 Batognica V vročem brezvetrju slediva lepemu snežišču. 4 Batognica Pripelje naju na Prag med Vrhom nad Peski in Batognico.5 Batognica Krn z Batognice6 Batognica V daljavi opazim dva avtohtona planinca.7 Batognica Široka panorama z vrha Batognice, levo Krn, desno Vrh nad Peski.8 Batognica Vrh oz. kar plato Batognice ...9 Batognica Še pogled nazaj s planine na Polju, od tu pa v kočo pri Krnskih jezerih na pir in nazaj v Lepeno. 10 Batognica Takoj z vrha je 200 ali 300 višinskih metrov res uživaških. Juhuu 11
Stran: 1 2       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki