Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Viš - SZ deber
21.7.2017 - knap4227
Včeraj opravili vzpon po tej smeri. Težavnost gre do 3-je stopnje, dolžina 750 metrov, se ji pa vidi da veliko obiska nima. Težavnost se ji stopnjuje proti vrhu, žal pa se kvaliteta skale tu slabša. Za potrditev, da si na pravi poti, se sem pa tja najde kak možic. V primerjavi s Slovensko v steni ji gladko dodam kak +. Sestopili po SV debri mimo žal zaprtega Pelerini-ja.

Lp, Matej
Viš - SZ deber Vris1 Viš - SZ deber Najprej proti bivaku Mazzeni2 Viš - SZ deber Ob poti3 Viš - SZ deber V bližini bivaka4 Viš - SZ deber Bivak se skriva v senci na drugi strani5 Viš - SZ deber Nadaljujemo po poti Chersi6 Viš - SZ deber Tam dol pomalicaj in začni. Že čez prvi skok na polici.7 Viš - SZ deber Po polici skoraj do konca8 Viš - SZ deber Tam gor gremo9 Viš - SZ deber Placa je dovolj za vse10 Viš - SZ deber Prva 3-ka11 Viš - SZ deber Božje police12 Viš - SZ deber Nismo bili sami13 Viš - SZ deber Počasi bo treba spet v levo14 Viš - SZ deber15 Viš - SZ deber Gledam v pravo smer16 Viš - SZ deber Težavnost in izpostavljenost se veča17 Viš - SZ deber Lahko ga imaš tudi za možica.18 Viš - SZ deber Tu sem opazil edina 2 klina - prečka v levo in gor19 Viš - SZ deber Pred oknom - še skozi in si na soncu20 Viš - SZ deber21 Viš - SZ deber Pogled na drugo stran22 Viš - SZ deber Do vrha pa še nekaj družbe kozorogov23 Viš - SZ deber24 Viš - SZ deber Se spodobi ena glorija za lepo turo25 Viš - SZ deber Lp z vrha26
dprapr     
21.7.2017
To pa zgleda zelo podobno "poti" iz Dunje na Montaž. Lepo turo ste opravili.nasmeh
knap4227     
22.7.2017
Možno, je pa Via Dogna še v čakalni vrsti. Lp
mary     
24.7.2017
Krasno!! Zelo lepa tura. Tudi nama je bila zelo všeč (avgust 2015).
Midva sva jo zastavila mimo bivaka Mazzeni, vračala pa sva se preko Mojzesove škrbine in Koštrunovih špic s Škrbine prednje Špranje. Lp, M. nasmeh

Fotografije: avgust 2015
Viš - SZ deber1 Viš - SZ deber2 Viš - SZ deber3 Viš - SZ deber4 Viš - SZ deber5 Viš - SZ deber6
dprapr     
8.8.2017
Via Dogni je podoben samo plezalni del, ostalo tu poteka po označenih poteh. Je pa za kakšno uro in pol krajša in podobne zahtevnosti.
Vsekakor velikopotezna tura ta SZ deber Viša, opravljena sicer že leta 1911 (Kugy), vendar še vedno takšna, kot takrat, ko je po njej plezal Kugy. Le kakšen možic je tu in tam in mimo enega abzajla sva plezala zgoraj desno pod oknom. Drugače so pa seveda sedaj označene in zavarovane dostopne in sestopne poti, ki Kugyjevo smer zelo olajšajo.
Z Jovanom sva danes tam zgoraj samo uživala, turo sva si popestrila še z ogledom Koštrunovih špic in preko Škrbine prednje Špranje sestopila nazaj v dolino Zajzere.
Viš - SZ deber Jutro v Zajzeri.1 Viš - SZ deber Okno v grebenu je še daleč zgoraj.2 Viš - SZ deber Na turi z Jovanom.3 Viš - SZ deber Začetek smeri.4 Viš - SZ deber V smeri proti Nabojsu, možic kaže smer.5 Viš - SZ deber Pri 65-ih je  še vedno v dobri formi.6 Viš - SZ deber Srednjo od treh prečenj v levo.7 Viš - SZ deber Stolpi v grebenu so že vidni.8 Viš - SZ deber Kmalu tudi okno.9 Viš - SZ deber Do okna sva pristopila po desni strani (našla abzajl?).10 Viš - SZ deber Še čez grebenček...11 Viš - SZ deber ...in skozi okno.12 Viš - SZ deber Pogled nazaj.13 Viš - SZ deber Še mimo knežjega kamna.14 Viš - SZ deber In po policah proti Višu.15 Viš - SZ deber Kot turist je seveda lepo biti tu zgoraj, v nekih drugih časih pa... Foto: J. C.16 Viš - SZ deber Marija se nama že prikazuje.17 Viš - SZ deber Ima pa krasen razgled na špice.18 Viš - SZ deber Mimo trdnjave do Škrbine zadnje Špranje.19 Viš - SZ deber In mimo objektov 1. svetovne vojne na Koštrunove špice.20 Viš - SZ deber Nadzor nad pobočjem s stezico proti planini Krni dol.21 Viš - SZ deber Vrh Koštrunovih špic s piramido  Viša v ozadju. Res je Močna gora.22 Viš - SZ deber Pristop je kar po stoletnih stopnicah.23 Viš - SZ deber Še do Škrbine prednje Špranje. Ta bivak na Špiku nad Nosom pa ima krasno lego.24 Viš - SZ deber Na drugi strani po podrtiji navzdol.25 Viš - SZ deber Najini današnji gori.26 Viš - SZ deber Pa še kdaj.27
palček plezalček     
9.8.2017
Bravo, lepo turo sta izbrala nasmeh
lijaneja     
9.8.2017
Prava mojstra v nekoristnem svetu. Čestitke!
dprapr     
10.8.2017
Hvala.
Res sva uživala v tej veličastni trdnjavi ali piramidi, takoimenovani Močni gori.
Pristop po SZ debri da turi nekaj, kar na nadelanih poteh manjka. Iskanje prehodov čez skoke in dolge police, mogočnost gore, ki te pritiska k tlom, slikovit prehod skozi okno na greben in sam greben do vrha s posejanimi spomini na čase, ko so ljudje tu trpeli in niso bili deležni podobnih užitkov.
Moram reči, da sta Montaž (Via Dogna, Diretta Kugy) in Viš (SZ deber ali Gola Nord-Ovest) napravila name večji vtis, kot katerakoli gora v Sloveniji.
Veličastnost sten je tu neizmerna.
Viš - SZ deber Foto: J. Cukut1 Viš - SZ deber Foto: J. Cukut2 Viš - SZ deber Foto: J. Cukut3 Viš - SZ deber Foto: J. Cukut4 Viš - SZ deber Foto: J. Cukut5
sAleska     
11.8.2017
Torej ni ne duha ne sluha o zajlah, ki jih omenja opis poti na hribi.net?
Zanima me tudi kaj pomeni, da je "težavnost gre do 3-stopnje? Pomeni, da je ne preseže, jo pa vključuje? Solo zmorem Slovensko ali npr Visoko belo špico po normalki. Je tole bistveno težje? No vsekakor je višinska razlika bistveno večja- toda zanima me težavnost. Najlepša hvala za info.
Daaam     
11.8.2017
Pomešal si SZ in SV deber .
doktor     
11.8.2017
Bravo Slovenci. Sedaj pa se kregajmo, ker je nekdo pomešal debere. Pa bo spet zasipan forum.
Daaam     
11.8.2017
Sj se nobedn ne krega!?! ..samo napisal sem mu kaj je razlog, da ni v zgornjih zapisih našel nobenih zajl.. o težavnosti sem pa tiho, ker teh biserov še nisem prehodil/preplezal ..samo upam lahko, da jih nekoč bom.. lp
dprapr     
11.8.2017
http://www.quartogrado.com/volume4/relazioni/FUART_nordovest_A.htm

Tu je opis, ki je dobro služil, kot verjetno tudi Mateju. Italijansko sicer ne razumem, slika pa je dobra.nasmeh

Je pa tako, da lahko v smeri plezaš marsikaj, če ne najdeš najlažjih prehodov. Je kar široka zadeva in te pogosto "vleče" v desno po policah, kar pa ni vedno pravilno.
Tudi kakšen detajl lažje trojke se najde, čeprav kratek.
sAleska     
11.8.2017
Zanimivo. Videti je, da vam še na misel ne pride, da kaj takega izvaja ženskica. jezik
Sicer sem pa mislila na SZ-GolaNord o kateri se tu ves čas razpravlja. Res pa je, da se mi je zdelo, da sem pred časom pri opisih videla opis te poti in je bilo omenjeno nekaj malega zajl. Sem hotela preveriti pa trenutno opis ni na voljo. Morda popravljajo zmeden
Hvala za idejo it opisa. In hvala za besedo, da je le kak kratek odsek trojke. To pomaga pri orientaciji. Če je težje, si zašel. eek
Vsem želim obilo užitka pri iskanju poti na brezpotjih. zavijanje z očmi
redbull     
12.8.2017
Gola Nordest = SV debermežikanje
sAleska     
12.8.2017
A res? Hvala. zgoraj vsi enačijo SZ in GN. Ja, kje pa potem gre SZ, če to ni GN? Bi bilo zanimivo vedeti in preplezati. Hvala za info.
sAleska     
12.8.2017
Ja prav je imel Daaam. Zamešala sem. Doslej sploh nisem vedela za SZ. Bi me pa zelo zanimale bolj natančne informacije. Se vsem opravičujem za zmedo. Morda se bo pa zaradi tega še komu posvetilo.nasmeh
dprapr     
12.8.2017
Nihče ne enači Golo Nord-Est z Golo Nord-Ovest!

Gola Nord-Est je kolikor toliko nadelana pot, ki začne nad kočo Pellarini. Pot je med vojno služila za dokaj "varen" dostop na Viš.

Gola Nord-Ovest pa začne na drugi strani gore, na travnatem pomolu, na poti C. Chersi, ki vodi od bivaka Mazzeni na Nabojsovo škrbino.
Od tam splezaš na še en poraščen pomol z borovci višje, na trave, od tam pa desno v skale in prideš na polico, ki vodi daleč v levo. Skoraj do konca greš po njej, kjer se potem usmeriš navzgor po razčlenjeni debri.

Višje, kjer Božje police (Cengia degli Dei) zavijejo desno, še enkrat prečiš v levo in navzgor proti oknu. Tam je orientacijsko bolj zahtevno. Voditi te mora čut za najlažji teren. Tudi midva sva verjetno zgoraj do okna šla po težjem desno!? Verjetno bi bil levi dostop lažji. Ko pa prideš skozi okno, pa se malo spustiš z grebena in nadaljuješ po policah levo, ki pa jih moraš tu in tam prestopati navzgor, dokler ne prideš do grebena in po njem na vrh.
rinča     
12.8.2017
Če razumete italijansko dodajam opis. Fotografija je pa na linku zgoraj boljša kot v mojem vodničku.
Viš - SZ deber1
JusAvgustin     
12.8.2017
Na hitro. Težavnost III. neopremljeno, skala dobra...mežikanje
sAleska     
12.8.2017
Najlepša vam hvala vsem, ki ste mi postregli z informacijami. Se moram poboljšati in natančneje brati. Vsem srečno in varen korak!
Stran: 1 2       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki