Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Torek, 20.8.2019 ob 18h (ARSO)
Zvečer in ponoči bo precej jasno, proti jutru pa bo oblačnost od severa začela naraščati. Jutranje temperature bodo od 15 do 20 °C.
V sredo bo v notranjosti Slovenije spremenljivo do pretežno oblačno s posameznimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše na severu in severozahodu. Pihal bo severovzhodni veter. Na Primorskem bo povečini sončno, zapihala bo šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27, na Primorskem do 32 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Zvečer in ponoči bo še pretežno jasno, le na jugu Avstrije se bo že zmerno pooblačilo.
V sredo bo ob severnem Jadranu dokaj sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v alpskem svetu bodo nastajale plohe in nevihte. Pihal bo severovzhodni veter, ob severnem Jadranu večinoma šibka burja, ki se bo v noči na četrtek okrepila.
Vremenska slika (ARSO)
Obsežna vremenska fronta sega iznad severovzhodne prek srednje Evrope in Alp vse do Iberskega polotoka. Pred njo k nam s šibkimi vetrovi južnih smeri priteka topel in suh zrak.
Obeti (ARSO)
V četrtek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo in povečini suho.
V petek in soboto bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v hribovitem svetu bodo nastale krajevne plohe in posamezne nevihte. Na Primorskem bo ob šibki burji prevladovalo sončno in vroče vreme.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 24. do 29. avgusta 2019

Vremensko dogajanje na širšem območju Alp bo dokaj neizrazito. Ob šibkih vetrovih bo ozračje ob popoldnevih nekoliko nestabilno.

Največ sonca bo na Primorskem, kjer bodo še vztrajale temperature malo nad 30 stopinj. V notranjosti Slovenije bo predvsem popoldne nastajala kopasta oblačnost in v hribovitem svetu tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C.
Biovremenska napoved (ARSO)
Torek, 20.8.2019 ob 18h

Spanje v noči na sredo bo moteno. V sredo bo vremenski vpliv obremenilen. Z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo nekateri bolezenski znaki. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 7,5 in v gorah med 8 in 9. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Smo v glavni sezoni cvetenja pelina, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka do srednje visoka. Sezona ambrozije se v nižinah še ni začela, v zraku so le posamezna zrna. Izjema je SV Slovenija, kjer bodo obremenitve dovolj visoke za pojav simptomov senenega nahoda. Poletne nizke do srednje visoke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale. V zraku bo cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka. V zraku bodo zrna pelina, trav, koprivovk (koprive, krišina), trpotca in metlikovk. Ob možnih nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala le za kratek čas. Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka do zelo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore. DOBRO JE VEDETI: - Posamezne rastline ambrozije že sproščajo cvetni prah. Z odstranjevanjem je smiselno nadaljevati s primerno osebno zaščito, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Alergikom odsvetujemo odstranjevanje rastlin. Za prijave rasti ambrozije je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. -V Sloveniji sta pogosti dve vrsti zlate rozge, kanadska in orjaška zlata rozga. Sta invazivni, oprašujejo jih žuželke. Cvetni prah je v zraku prisoten v zelo majhnih količinah. Alergije na cvetni prah niso znane. Listi vsebujejo lateksu sorodne spojine, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo ob stiku z rastlino. -Nekateri preobčutljivi posamezniki imajo lahko težave z dihali tudi zaradi povišanih koncentracij prizemnega ozona, napovedi so dostopne na spletni strani ARSO.


Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki