Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Četrtek, 20.2.2020 ob 18h (ARSO)
Ponoči bo pretežno jasno, zjutraj se bo v severovzhodni Sloveniji prehodno zmerno pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, ob morju okoli 2 °C.
V petek bo pretežno jasno, dopoldne bo zapihal severni veter, ki bo ponekod na severu in severovzhodu okrepljen. Veter bo zvečer oslabel in ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
V petek bo pretežno jasno, zapihal bo severni veter, ki bo ponekod v krajih severno in vzhodno od nas tudi okrepljen. V Kvarnerju bo popoldne zapihala burja.
Vremenska slika (ARSO)
Nad jugozahodno Evropo, Alpami in zahodnim Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje s severozahodnimi vetrovi razmeroma topel in suh zrak.
Obeti (ARSO)
V soboto bo pretežno jasno. V nedeljo bo sončno z občasno gostejšo koprenasto oblačnostjo. Popoldne se bo na jugozahodu pojavila nizka oblačnost. Oba dneva bo pihal jugozahodni veter, še topleje bo. V ponedeljek se bo nadaljevalo suho vreme.


OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 24. do 29. februarja
V ponedeljek bomo še v območju visokega zračnega tlaka, ki pa bo že v torek slabelo in v sredo nas bo predvidoma prešla hladna fronta. Za njo se bo nad območjem Alp vzpostavil močan zahodni zračni tok.

V ponedeljek se bo v notranjosti Slovenije od vzhoda prehodno pooblačilo, a bo povečini suho. V torek bo znova pihal jugozahodni veter. Nekaj jasnine bo še v vzhodni Sloveniji, predvsem na Primorskem in Notranjskem pa bo občasno deževalo. V sredo se bo dež predvidoma razširil na vso Slovenijo. Od četrtka do sobote bo spremenljivo vreme, v soboto se bo verjetnost za padavine znova povečala. Najvišje dnevne temperature bodo okoli ali malo nad 10 °C.
Biovremenska napoved (ARSO)
Četrtek, 20.2.2020 ob 18h

V petek in soboto bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden in spodbuden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva doseže vrednost med 2 in 3.

V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 10. in 16. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 10. in 16. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah poteka glavna sezona jelše, obremenitve bodo v ugodnem vremenu visoke. Sezona leske se je prevesila v drugo polovico, obremenitve bodo srednje visoke, lokalno lahko dosežejo visoko vrednost. Sezona se je razvila tudi višje v hribih, v dolinah cvetijo leske na osojnih, hladnejših legah. Pojavljajo se srednje visoke obremenitve cipresovk in tisovk ter posamezna zrna nizko alergenih vrb, bresta, topola in srebrnega javorja. Na SV Slovenije je v zraku tudi cvetni prah jesena.

V Primorju bo v zraku srednje visoka do občasno visoka obremenitev s cvetnim prahom cipres, cvetijo visoko alergene arizonske ciprese. Lokalni vir cvetnega prahu leske in jelše se je močno zmanjšal, obremenitev lahko poviša transport zrn iz zaledja do visokih vrednosti. V zraku bodo posamezna zrna jesena, topola, vrbe in bresta.

V petek bo severni veter nižal obremenitev zraka.

Dobro je vedeti:

- Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome, ko je v zraku cvetni prah jesena.

- Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki